‘Wij laten TBC een poepie ruiken’

Vandaag is het Wereld Stop Tuberculose Dag! Voor KNCV Tuberculosefonds is dat het startsein voor een nieuwe campagne in de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. ‘Wij laten TBC een poepie ruiken’ is de slogan waarmee dit jaar aandacht wordt gevraagd voor een bijzondere innovatie: een poeptest waarmee TBC bij kinderen pijnloos en gemakkelijk kan worden opgespoord.

In Den Haag, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam wordt vandaag een guerrilla-actie georganiseerd. Straatteams in ludieke drolpakken informeren het publiek over dit serieuze onderwerp. TBC eist jaarlijks namelijk meer levens dan HIV, ebola en malaria samen. Ruim 4.000 mensen, waaronder 640 kinderen, sterven iedere dag aan TBC. Onnodig, want het is te genezen. De poeptest die door KNCV Tuberculosefonds werd ontwikkeld, kan helpen om veel kinderlevens te redden.

Op dit moment is sputum (slijm uit de longen) nodig om TBC vast te stellen. Kleine kinderen kunnen dit niet op commando ophoesten. Daarom moet het sputum met slangetjes uit de maagholte worden gehaald. Dat is een pijnlijke methode en het is traumatiserend voor de ouders, kinderen en artsen. Bovendien is de apparatuur die daarvoor nodig is lang niet overal voorhanden. Met als gevolg dat bij veel kinderen niet of te laat TBC wordt vastgesteld.

Pijnloze poeptest

Uit onderzoek van KNCV Tuberculosefonds blijkt dat poep ook op een makkelijke manier als monster gebruikt kan worden om TBC op te sporen. Daarvoor zijn geen andere middelen nodig dan nu worden gebruikt voor het sputumonderzoek. “Poep hebben kleine kinderen natuurlijk genoeg en dat kan pijnloos verkregen worden”, aldus Petra de Haas, de laborante van KNCV die de poeptest ontwikkelde.

Afgelopen oktober werden de eerste testresultaten van de KNCV poeptest bij de internationale Union World Conference in Den Haag gepresenteerd. In de (inter)nationale media is er veel aandacht aan besteed en binnen de TBC-bestrijding werden de resultaten met gejuich ontvangen. KNCV doet er alles aan om de poeptestmethode in Ethiopië en Indonesië verder te testen. Ons streven is dat de komende jaren alle kinderen ter wereld toegang hebben tot deze methode.

KNCV Tuberculosefonds zegt daarom trots: ‘Wij laten TBC een poepie ruiken’. Op social media is de campagne de komende weken te zien en in juni vindt in Hilversum de eerste TBC-loop plaats (datum volgt), waarmee eveneens aandacht wordt gevraagd voor tuberculose en de poeptest. Om deze en andere innovaties te kunnen (blijven) ontwikkelen, is steun van het Nederlandse publiek onmisbaar.

Steun jij ons ook?

Meer over de campagne vind je hier.

Volg en share via social media: Facebook, Twitter, Instagram.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.