Het TBC-verhaal van Sonja: “Als je te veel uit bed liep, bonden ze je vast”

Tuberculose (TBC) heeft rond de Tweede Wereldoorlog een grote impact gehad op veel mensen. De coronacrisis roept veel herinneringen op van de tijd dat er in Nederland een TBC-epidemie was. Zo ook bij oma Sonja. In een videogesprek met haar kleindochter Julia, vertelt ze over haar TBC-verleden.

Met deze video vraagt het Tuberculosefonds op social media aandacht voor TBC in het heden en het verleden. Via deze pagina kunnen mensen meer verhalen lezen en ook hun eigen TBC-herinneringen delen. Daar hebben we er al veel van ontvangen. Het is heel indrukwekkend om te horen over deze TBC-ervaringen in Nederland. Quarantaine, onzekerheid, epidemie, lang herstel, contactonderzoek. Vooral in deze tijd, herkenbare termen.

In Nederland is TBC gelukkig onder controle, maar wereldwijd overlijden er 4.000 mensen per dág (!) onnodig aan TBC. Het is te genezen! Onacceptabel vinden wij dat. Daarom werken we wereldwijd aan het ook dáár onder controle krijgen van TBC. Helpt u mee?