TBC-patiënte Fasika heeft haar gehoor terug

Al jaren is bekend dat de behandeling voor resistente tuberculose die tot voor kort gebruikt werd, ernstig en vaak permanent gehoorverlies veroorzaakt. Deze bijwerking wordt veroorzaakt door tweedelijns injecties, die noodzakelijk zijn omdat eerstelijns antibiotica in deze gevallen niet werken. In samenwerking met de Dr. C. de Langen Stichting voor Mondiale Tuberculosebestrijding (SMT), onderzocht KNCV Tuberculosefonds het effect van gehoorapparaten bij tien patiënten uit Ethiopië wiens gehoor door deze behandeling is aangetast.

Eén van de TB patiënten die meedeed aan dit onderzoek is Fasika Zemu. Fasika werd 3 jaar geleden gediagnosticeerd met multiresistente tuberculose. In de vierde maand van haar behandeling begonnen haar oren te suizen, gevolgd door bijna volledig gehoorverlies. “Het suizen in mijn hoofd was verschrikkelijk. Ik bleef hopen dat ik wakker zou worden uit deze afschuwelijke droom. Maar het was geen droom, het was echt. Mijn familie begreep niet wat er met me aan de hand was”, vertelt Fasika. Ze werd ontslagen van haar baan als serveerster door haar gehoorverlies en raakte depressief.

Dure oplossing: gehoorapparaten
Ze vond dat ze zich moest concentreren op haar herstel van TBC en een manier moest vinden om met deze impactvolle verandering in haar leven om te gaan. In Ethiopië kosten gehoorapparaten rond de 500 euro. “Ik kan dat nooit betalen”, zegt Fasika. “Toen het Tuberculosefonds me benaderde en vroeg of ik mee wilde doen aan dit project, had ik het gevoel dat ik mijn leven weer terug kreeg en beter begreep wat er om me heen gebeurde.”

Twee maanden geleden is Fasika bevallen van een meisje. “Stel je voor dat ik haar stem nu niet had kunnen horen! Je hebt geen idee hoe het voelt om een tweede kans te krijgen.”

Door de hulp van het Tuberculosefonds is Fasika’s vermogen om te communiceren met anderen aanzienlijk verbeterd. Het oorsuizen is erg verminderd en de opvolgende testen laten zien dat haar gehoor ook stukken beter is geworden.

Het Tuberculosefonds werkt samen met het Nationaal TB Programma (NTP) van Ethiopië om een nieuw, volledig oraal regime voor extensief resistente en multiresistente tuberculose te implementeren. Dit vervangt de eerdere behandelingen met de injecties die gehoorverlies kunnen veroorzaken.

Deze ontwikkeling is in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen van de World Health Organization (WHO) om ervoor te zorgen dat patiënten met resistente tuberculose volledige toegang hebben tot orale behandelregimes. De schaalvergroting van deze behandeling zal de behandelresultaten en kwaliteit van leven voor de getroffenen verbeteren. Het Tuberculosefonds ondersteunt het NTP om een snelle implementatie en opschaling mogelijk te maken om hoop te brengen aan de vele Ethiopiërs die worstelen met multiresistente en extensief resistente TBC.