Na de geboorte van haar vierde kindje bleef de 25-jarige Saanvi uit India koortsig. Ze was uitgeput, hoestte veel en woog nog maar 26 kilo. Na een bezoek aan hun huisarts werd ze direct in het ziekenhuis opgenomen. Haar tbc-test was positief, Saanvi had tuberculose. De behandeling sloeg snel aan. Al na twee weken was de koorts weg, haar eetlust terug en mocht ze naar huis om haar behandeling daar af te maken. Die zou uiteindelijk nog 14 lange en zware maanden duren.

Gezinscheck

Eenmaal thuis kreeg ze een controlebezoek van gezondheidswerker Dina. Zij hielp Saanvi bij haar behandeling en testte haar directe familie op tuberculose. Saanvi’s man, kinderen, vader en moeder waren gezond, maar haar 12-jarige zusje Anika bleek ook tuberculose te hebben. De eerste twee maanden van Anika’s behandeling waren zwaar en intensief, daarna voelde ze zich met de dag beter worden.

Saanvi is inmiddels genezen en kan weer voor haar kinderen zorgen. Anika moet nog elke dag haar medicijnen slikken. Ze is niet besmettelijk meer en gaat weer naar school. “Ik ben niet bang”, zegt ze dapper en vol vertrouwen. “Mijn zus is weer beter. Zolang ik mijn tabletten neem, weet ik dat het goed komt.”

Vecht mee tegen de dodelijkste infectieziekte wereldwijd.
Snelle diagnose betekent snel behandelen en minder kans op besmetting van anderen.

Jij kunt tuberculose de wereld uit helpen!
Voor 10 euro kunnen we bijvoorbeeld een gezinslid laten testen en weten we binnen twee uur of iemand tuberculose heeft.