Als je in een land als Ethiopië woont, kan een ziekte zoals tuberculose een gezond gezin in korte tijd heel diep in de problemen komen. Dat ondervond Wonde uit Ethiopië. Hij had twee prachtige dochters, een prima huis en een baan. Het leven lachte hem toe. Maar toen hij multiresistente tuberculose kreeg en ook zijn vrouw ziek werd, veranderde alles in één klap.

Gezin besmet
Wonde was buschauffeur en reed altijd met de ramen dicht. De kans is groot dat hij door een hoestende patiënt in zijn bus werd besmet. “Ik wist toen niet veel van tuberculose. Het ergste vind ik dat ik het misschien ook aan mijn vrouw en onze tweeling Eyob en Mystir (2) heb doorgegeven.”

“Ik verloor mijn baan, inkomen en huis”
Door de ziekte en de bijwerkingen van de medicijnen kon Wonde 2,5 jaar niet werken. Daardoor verloor hij zijn baan, zijn inkomen en het huis. Nu woont hij met zijn vrouw en kinderen bij zijn schoonmoeder. Wonde is inmiddels genezen, zijn vrouw bijna en hun twee jonge kinderen zijn preventief behandeld. Nu kan het hele gezin weer bouwen aan een onbezorgde toekomst.

KNCV Tuberculosefonds helpt gezinnen als dat van Betty en Wonde. Met voorlichting en met maatregelen die de verspreiding van tuberculose tegengaan, zoals een snelle diagnose en de juiste behandeling. Maar ook met zorg voor kinderen als Eyob en Mystir die preventief zijn behandeld.

Vecht mee tegen de dodelijkste infectieziekte wereldwijd.
Snelle diagnose betekent snel behandelen en minder kans op besmetting van anderen.

Jij kunt tuberculose de wereld uit helpen!
Voor 10 euro kunnen we bijvoorbeeld een gezinslid laten testen en weten we binnen twee uur of iemand tuberculose heeft.