De heer Pasaribu uit Indonesië is ziek en gaat naar Puskesmas het nabijgelegen gezondheidscentrum. Daar ontdekken de artsen dat hij tuberculose heeft. Als ze hem naar zijn gezinssituatie vragen, vertelt hij dat hij getrouwd is en twee kinderen heeft: Dahlia (1,5) en Samuel (5). Er wordt gelijk een controlebezoek voor het hele gezin aan huis geregeld. “Ik vond het verschrikkelijk dat ik mijn eigen kinderen geïnfecteerd had”, vertelt de vader. “Maar na de eerste schrik waren mijn vrouw en ik ook dankbaar dat de ziekte zo snel ontdekt en behandeld werd. Het was een heftige tijd, maar we leven nog!”

Zware behandeling
Volgens hun moeder was de eerste behandelmaand het zwaarst. Ze moest beide kinderen dagelijks vroeg wakker maken en medicijnen toedienen. Daardoor raakte hun slaapritme volledig uit patroon en waren de ochtenden voor iedereen heel zwaar.
Hun vader is arbeider, hun moeder werkloos. Vanwege hun geringe inkomen was de gratis behandeling een geschenk uit de hemel. Anders hadden ze de tuberculose waarschijnlijk niet overleefd. In maart dit jaar zijn zowel de vader als Dahlia en Samuel alle drie genezen verklaard! De snelle diagnose was hierin cruciaal.

Vecht mee tegen de dodelijkste infectieziekte wereldwijd.
Snelle diagnose betekent snel behandelen en minder kans op besmetting van anderen.

Jij kunt tuberculose de wereld uit helpen!
Voor 10 euro kunnen we bijvoorbeeld een gezinslid laten testen en weten we binnen twee uur of iemand tuberculose heeft.