Dear visitor

It looks like you want to view this
website in a different language.

Please click here to view this website in English.
icon

KNCV rent mee tijdens de CPC

Links. Rechts. De ene na de andere voet. Kilometer na kilometer. KNCV collega’s trainen met pijnlijke spieren zich helemaal suf om fondsen te werven voor voedselhulp in Tadzjikistan. Hoe lastig en vervelend deze pijnlijke spieren voor hen ook zijn, het staat in schril contrast met tbc-patiënten in Tajikistan die eenvoudigweg dit soort fysieke energie missen.

In Tajikistan is via Challenge TB, een door de USAID gefinancierd en door KNCV geleid en beheerd project, aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de behandeling van multiresistente tuberculose (MDR-TB), onder andere met de introductie van nieuwe en kortere regimes aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Vorige week werd zelfs een kleine ceremonie gehouden op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Dushanbe om de eerste tien patiënten te feliciteren die met succes met dit kortere regime werden behandeld.

De nieuwe behandeling vergt de helft van de tijd van de standaardbehandeling, is effectiever en gemakkelijker voor patiënten te verdragen. Het is zo succesvol dat er plannen zijn om het programma tegen het einde van 2019 overal in Tajikistan te introduceren.

Toch is het voor ons bijzonder schrijnend om te constateren dat dit succes toch in belangrijke mate wordt ondergraven door een gebrekkige toegang tot een eerste levensbehoefte; gezond en voedzaam voedsel voor deze ernstig zieke patienten.

Goede voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van tuberculose. Hierdoor kunnen sommige symptomen van de ziekte, waaronder gewichts- en eetlustverlies (veelal een vicieuze cirkel) die het leven van de patiënt in gevaar brengen, worden tegengegaan.

Vanwege geldgebrek krijgen patiënten die een behandeling ondergaan voor MDR-tbc in het Machiton-ziekenhuis in Tajikistan echter slechts één kopje soep per dag aangeboden naast brood en thee. Dit is eenvoudig niet genoeg om aan de voedingsbehoeften van deze patiënten te voldoen.

Het ziekenhuis heeft al veel gedaan om deze situatie te verbeteren. Zo werd, via een lokaal fondsenwervingsinitiatief een koe gekocht, waarvan ze de melk kunnen gebruiken en werd een eigen groentetuin aangelegd. Dit helpt maar is toch een noodmaatregel totdat een duurzamere oplossing kan worden gevonden.

Foto’s van de geteelde groenten en het geproduceerde voedsel voor de MDR-tbc-patiënten in het Machiton-ziekenhuis.

Sponsor onze KNCV collega’s en steun goede voeding in Tajikistan

Geinspireerd door de initiatieven van het Machiton Hospital trekken KNCV collega’s op 11 maart 2018 hun beste hardloopschoenen aan om deel te nemen aan de City-Pier-City -run in Den Haag, een van de grootste hardloopevenementen van Nederland.

Door deze collega’s te laten sponsoren willen we gezonde en voedzame maaltijden voor de MDR-tbc-paDtiënten in het Machiton-ziekenhuis financieren, totdat een duurzamere oplossing is bereikt.

Donaties zijn van harte welkom!

Doneer nu!

Steun onze hardlopers en help MDR-tbc-patiënten om de gezonde voeding te krijgen dat ze zo hard nodig hebben!