Tweede Global Health Café

Adolescenten staan centraal in tweede Global Health Café

Hoe richten we de gezondheidszorg in op een wijze zodat ze optimaal benut kan worden door adolescenten? Deze vraag staat centraal in het tweede Global Health café op vrijdagmiddag 16 maart in het Humanity House in Den Haag.

De serie is een initiatief van vijf Nederlandse ontwikkelingsorganisaties; KNCV Tuberculosefonds, Amref Flying Doctors, Cordaid, KIT Koninklijk Instituut voor de Tropen, Wemos en de Nederlandse ontwikkelingshulpuitgever Vice Versa. In de debatten wordt aandacht gevraagd voor de brede agenda van mondiale gezondheid.

Het debat volgende week vrijdag focust op het feit dat de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) alleen bereikt kunnen worden als ze in Afrika zullen slagen. Afrika ziet zich geconfronteerd met grote uitdagingen op vele samenhangende terreinen, waarbij een sterke bevolkingsgroei en als gevolg daarvan jonge bevolking centraal staat. In Afrika zelf wordt de sterke demografische groei overigens vaak eerder gezien als een kans dan als een beperking.

Afrikaanse overheden hebben grote ambities op het terrein van Seksuele Reproductieve en Gezondheidsrechten (SRGR) met vooral aandacht voor een breed scala aan zorg die voor, tijdens en na de bevalling wordt verleend. Een groep die nu vaak minder goed bereikt wordt binnen de huidige gezondheidssystemen zijn adolescenten – de leeftijdscategorie tussen 10 en 22 jaar. Juist deze groep is het meest kwetsbaar en hier ligt de sleutel voor een succesvol beleid.

Met gasten uit Afrika en Nederland praten we over prangende vragen op dit terrein en horen we voorbeelden uit de praktijk. Hoe richten we de gezondheidszorg in op een wijze zodat ze optimaal benut kan worden door adolescenten en hoe zorg je ervoor dat gezondheidssystemen ook afgerekend worden op het bereik van deze groep?

De sprekers zijn o.a.:

  • Lambert Grijns: Ambassadeur voor Aids en Seksuele en Reproductieve Rechten. Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Denise van Dijk: Directeur Female Health Company
  • Dr. Ann Phoya, president van The Association of Malawian Midwives
  • Anke van der Kwaak, teamcoördinator SRGR bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)

Datum: vrijdagmiddag 16 maart

Tijdstip: 14.00-16.30

Presentatie: Petra Stienen

Plaats: Humanity House, Den Haag

Voertaal: Engels

Toegang is gratis. Reserveren via: hetnieuwe.viceversaonline.nl/events/global-health/