Samen vechten onze specialisten voor één doel ‘een wereld vrij van TBC’
De betrokken specialisten van KNCV Tuberculosefonds zetten zich al vele jaren, met succes in om TBC te bestrijden. Dat het kan, hebben we in Nederland bewezen. Het Tuberculosefonds heeft al vanaf 1903 een cruciale rol gespeeld in het vrijwel elimineren van TBC in Nederland.
Inmiddels werken we wereldwijd en onze TBC-experts zetten zich onvermoeibaar en met passie in om patiënten met tuberculose te helpen. Samen vechten we voor één doel ‘een wereld vrij van TBC’.
“De huidige TBC-testmethodes zijn voor kinderen en hun ouders behoorlijk pijnlijk en stressvol.Dat móet anders kunnen dachten wij” vertelt laboratoriumspecialiste Petra de Haas van KNCV Tuberculosefonds. “Sinds een aantal jaar is bekend dat de TBC-bacterie ook in poep is aan te tonen, maar dat kon alleen in hoogstaande laboratoria. Wij zijn gaan onderzoeken of het niet simpeler kan. Nu hebben we een methode ontwikkeld waarmee de TBC-bacterie gemakkelijk en pijnloos aan te tonen is. De test wordt vanaf nu uitgerold over steeds meer landen, naar kleine labs overal ter wereld. Dat is een pak van ons hart.”
Een specialist en patient aan het woord
Het opmaken van een testament is eenvoudig
Ook u kunt zich inzetten voor deze patiënten. Met een nalatenschap aan het Tuberculosefonds, zorgt u ervoor dat TBC-patiënten – volwassenen en kinderen, wereldwijd – toegang hebben tot pijnloze testen, een goede behandeling en preventieve medicatie voor hun kwetsbare familieleden.
Nalaten aan KNCV Tuberculosefonds kan op 2 manieren:
1. KNCV Tuberculosefonds als legetaris
Een legaat bestaat uit een vast omschreven bedrag, een percentage of een bepaalde bezitting uit uw nalatenschap. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij, huis, sieraden of meubels zijn.
2. KNCV Tuberculosefonds als enig- of mede-erfgenaam
Benoemt u ons als erfgenaam, dan bepaalt u zelf voor welk percentage het Tuberculosefonds in uw nalatenschap deelt.
De notaris
Kies een notaris bij u in de buurt.
Het is goed om vast te leggen bij een notaris wat uw wensen zijn. Wat wilt u aan wie nalaten?
Hier kunt u ook alle informatie vinden over het nalaten aan een goed doel.
Test uw kennis
Het is verstandig om regelmatig te controleren of uw wensen voor later goed zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld in verband met veranderingen in de wet of in uw eigen situatie. Met de TestamentTest ziet u direct of het nodig is om een testament te maken of aan te passen.
U kunt rechtstreeks naar de site TestamentTest.nl gaan om de test uit te voeren.
Onze gegevens voor de notaris
‘Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging tot bestrijding der Tuberculose’, (KNCV Tuberculosefonds) gevestigd te ‘s-Gravenhage.
Maanweg 174
2516 AB ‘s-Gravenhage
Nederland
Kamer van Koophandel nummer: 40408837
Heeft u vragen?
Overweegt u om het Tuberculosefonds op te nemen in uw testament? Wat een mooie gedachte! Het geeft rust en zekerheid te weten dat alles goed geregeld is. Om van het leven te genieten in het besef dat u hierna ook nog bijdraagt aan een betere wereld. Alle TBC-patiënten wereldwijd die u hiermee helpt, zijn u uiteraard ontzettend dankbaar. Maar ook voor Nederland is het er voor zorgen dat TBC geen bedreiging meer vormt van groot belang.
Als u erover denkt om een bedrag aan het Tuberculosefonds na te laten of als u een andere vraag heeft, dan kunt u geheel vrijblijvend met ons in gesprek.
Bel gerust met Janice Head op telefoonnummer 070 416 7220 of stuur een e-mail naar janice.head@kncvtbc.org. Ze helpt u graag.
Onze beschermvrouwe
Prinses Sophie overleed in 1869 op 15-jarige leeftijd aan tuberculose (TBC), toentertijd volksziekte nummer 1 in Nederland. Sophie was de zus van voormalig koningin Emma, die 11 jaar oud was toen Sophie overleed. Emma heeft zwaar onder dit verlies geleden en heeft zich later ook veel ingezet in de strijd tegen TBC.
Als koningin richtte Emma, de overgrootmoeder van prinses Margriet, in Nederland tuberculoseklinieken op, de Emmacollecte werd in het leven geroepen en ze verbond zich als beschermvrouwe aan het Tuberculosefonds. In 1929, tijdens het enige interview dat ze ooit gaf, vertelde Emma hoezeer de dood van Sophie haar destijds had aangegrepen. Ook koningin Wilhelmina en Juliana verbonden zich later als beschermvrouwen aan het Tuberculosefonds.
In 2010 mocht KNCV Tuberculosefonds met trots Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verwelkomen als beschermvrouwe. Hiermee kreeg de historische band tussen Het Koninklijk Huis en het Tuberculosefonds opnieuw vorm.
Lees de verhalen van vroeger over tuberculose
Heeft u zelf herinneringen aan TBC of kent u een verhaal van geliefden of vrienden? We vinden het belangrijk dat TBC-herinneringen vertelt blijven worden. Heeft u zelf TBC gehad of van dichtbij meegemaakt? Wilt u deze ingrijpende ervaring met ons delen of liever meer verhalen uit zowel het heden als het verleden lezen?
Lees de verhalen van vroeger
De coronacrisis roept veel herinneringen op
Tuberculose (TBC) was rond de Tweede Wereldoorlog volksziekte nummer 1 en heeft uiteraard een grote impact gehad op veel mensen.
De coronacrisis roept veel herinneringen op van de tijd dat er in Nederland een TBC-epidemie was. Zo ook bij oma Sonja. In een videogesprek met haar kleindochter Julia, vertelt ze over haar TBC-verleden.
Oma Sonja: “Elke jaar overlijden er nog bijna 1,5 miljoen mensen aan TBC. Dat is echt heel veel, want er zijn medicijnen voor en het is níet nodig. Er wordt hard tegen TBC gewerkt door de mensen van het Tuberculosefonds, we móeten zorgen dat het zo min mogelijk voorkomt. En dat de mensen er niet meer aan sterven.”
Waarom vindt Sonja de steun voor Tuberculosefonds zo belangrijk?
