Waarom is het op 24 maart Wereld Stop Tuberculose Dag?

Robert Koch ontdekte op 24 maart 1882 de tuberkelbacil. 24 Maart wordt dan ook wereldwijd aangegrepen om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en.

Wat is het  centrale thema van jullie campagne?

Het centrale thema van de campagne is ‘Iedereen kan de tering krijgen, maar het hoeft niet!’. We benadrukken hiermee dat iedereen tuberculose kan krijgen, maar ook dat iedereen door een juiste diagnose en behandeling en met goede medicijnen kan genezen.

Vandaag de dag kennen veel mensen de ziekte tbc niet meer, maar het woord tering kennen ze wel. Zo creëren we, met wat humor, bewustwording voor het feit dat tering eigenlijk tuberculose is en helaas nog steeds bestaat.

Waarom gebruiken jullie het scheldwoord tering in jullie campagne?

Tuberculose of tbc werd vroeger ook wel de tering genoemd omdat mensen letterlijk weg teerden door de bacterie. Vandaag de dag kennen veel mensen de ziekte tbc niet meer, maar het woord tering kennen ze wel. Zo gaan we, met wat humor, bewustwording creëren voor het feit dat tering eigenlijk tuberculose is en helaas nog steeds bestaat.

Overigens gebruiken we ‘iedereen kan de tering krijgen’ altijd in combinatie met het gedeelte ‘maar het hoeft niet’ om te voorkomen dat men denkt dat we aan het schelden zijn.

Uit welke activiteiten bestaat de campagne?

De campagne omvat online activiteiten met spots, een quiz over wat tering precies is en een scheldpotje. Dit scheldpotje roept mensen op om een kleine donatie te doen als zij het woord tering gebruiken. De campagne bestaat daarnaast uit offline elementen waaronder tv-spots op Socutera, radio spots bij QMusic en snelwegmast-advertenties. Bovendien geven we gehoor aan de wereldwijde oproep om belangrijke gebouwen of monumenten in rood uit te lichten op zaterdag 24 maart om aandacht te vragen voor tbc-bestrijding. Gebouwen die in Nederland onder meer mee doen zijn: het reuzenrad op de Pier in Scheveningen, het Kurhaus, het Zuiderstrand theater, Madurodam en het World Forum in Den Haag.

Wat is de campagne website?

www.iedereenkandeteringkrijgen.nl

Tuberculose meer algemeen

Wat is tuberculose?

Tuberculose, in de volksmond tbc, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Mycobacterium tuberculosis). De meest voorkomende vorm is longtuberculose.

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Tuberculose kan besmettelijk zijn. De bacteriën kunnen dan vanuit de ontsteking in de longen naar buiten komen, o.a. door te hoesten. We spreken dan van “open longtuberculose”.

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

De klachten zijn vaak heel algemeen en kunnen allerlei oorzaken hebben. Dit maakt het herkennen van de ziekte lastig. Klachten die regelmatig voorkomen zijn o.a. hoesten, vermoeidheid en nachtzweten.

Is tuberculose goed te behandelen?
In Nederland is tuberculose over het algemeen een goed te behandelen infectieziekte. Wereldwijd sterven er echter elk jaar nog 1,7 miljoen mensen aan tuberculose. Dat zijn bijna 5.000 mensen per dag.