De juiste antwoorden op jouw vragen

Vraag 1 – Wie kan de tering krijgen?

Iedereen kan de tering krijgen. Tering – tuberculose of tbc – is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Met bijna 5.000 dodelijke slachtoffers per dag is de strijd tegen de ziekte nog in volle gang.


Vraag 2 – Wanneer kun je de tering krijgen?

Via hoesten en niezen kan de besmettelijke bacterie overgedragen worden. Als iemand geïnfecteerd is met de tbc-bacterie is er een kans van ongeveer 10 procent dat deze persoon de ziekte tuberculose daadwerkelijk krijgt.


Vraag 3 – Wat is waar?

Dagelijks sterven er wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tuberculose, terwijl de ziekte goed te behandelen is. Door snelle opsporing, de juiste behandeling en goede medicijnen kunnen we de verspreiding van tuberculose stoppen en meer patiënten genezen.


Vraag 4 – Hoe kun je de tering krijgen?

Tuberculose kan besmettelijk zijn. De bacteriën kunnen dan vanuit de ontsteking in de longen naar buiten komen, o.a. door te hoesten. Tuberculose is niet overdraagbaar via seksueel contact.


Vraag 5 – Waarom wordt tuberculose ook wel tering genoemd?

In de periode dat er nog geen werkzame geneesmiddelen bestonden tegen tuberculose werd de ziekte ook wel ‘tering’ genoemd. Omdat je lichaam door deze ziekte letterlijk wegteert wanneer je geen medicatie gebruikt. 


Vraag 6 – Wat is waar over het voorkomen en behandelen van tuberculose?

Beiden stellingen zijn waar. Tegenwoordig telt Nederland nog zo’n 800 tbc-patiënten per jaar, die snel en deskundig worden behandeld. De kennis die we hier hebben opgedaan, zetten wij nu wereldwijd in, want er sterven dagelijks nog steeds bijna 5.000 mensen wereldwijd aan de tering.

 

Kom in actie en help ons om aandacht te vragen voor tuberculose.
Deel de tering-quiz met je vrienden:

Deel op Facebook | Deel op Twitter