Q&A Poeptest campagne

Waarom is het op 24 maart Wereld Stop Tuberculose Dag?

Robert Koch ontdekte op 24 maart 1882 de tuberkelbacil. 24 Maart wordt dan ook wereldwijd aangegrepen om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en.

Wat is het  centrale thema van jullie campagne?

De centrale slogan van de campagne is ‘Laat TBC een poepie ruiken’,  waarmee dit jaar aandacht wordt gevraagd voor een bijzondere innovatie: een poeptest waarmee TBC bij kinderen pijnloos en gemakkelijk kan worden opgespoord. KNCV Tuberculosefonds streeft ernaar dat alle kinderen binnen twee jaar toegang hebben tot deze simpele poeptest.

Opsporen van TBC bij kinderen is een groot probleem. Elk jaar gaan er meer dan 233.000 kinderen dood aan tuberculose (TBC), onnodig, want TBC is te genezen! Het is wereldwijd infectieziekte nummer één en eist meer levens dan enig andere infectieziekte. Van elke drie TBC-gevallen wordt er één niet gevonden. Bij kinderen wordt TBC zelfs bij twee van de drie gevallen gemist.

Waarom wordt TBC te vaak niet geconstateerd?

De diagnose TBC wordt gesteld op basis van slijm dat uit de longen wordt opgehoest (ook wel sputum genoemd). Voor kinderen, en met name voor kleine kinderen onder de vijf jaar, is het moeilijk om zelf slijm uit de longen op te hoesten; zij slikken het namelijk in. Daarom wordt dat sputum met een slangetje door de neus uit de maag of de neusholte gehaald. En daar ligt het probleem. Deze procedure is pijnlijk en erg traumatiserend voor het kind en daarmee ook ingrijpend voor ouders en zorgverleners.

Maar testen kan dus ook met poep?

Ja! KNCV heeft afgelopen jaar een simpele poeptest ontwikkeld. Een test die in elk eenvoudig laboratorium kan worden uitgevoerd: pijnloos, snel en betrouwbaar. Deze poeptest is bovendien eenvoudig beschikbaar te stellen in de kleinere gezondheidscentra waar ouders meestal met hun zieke kind als eerste hulp gaan zoeken.

Wat is er nog nodig om de test beschikbaar te maken voor alle kinderen?

In de internationale TBC-bestrijding werden de resultaten van de poeptest met gejuich ontvangen. Voordat de poeptest de slijmtest voor kinderen kan vervangen, moet er alleen nog veel gebeuren. Daarom willen we de poeptestmethode nu verder gaan testen en aanbieden in Indonesië en Ethiopië. Want we hebben meer praktische ervaring nodig, gevolgd door de opstelling van een lespakket, zodat andere landen er ook mee aan de slag kunnen.

Uit welke activiteiten bestaat de campagne?

De campagne omvat online activiteiten met een campagnevideo en een animatievideo over de simpele poeptest. Op zondag 24 maart gaan onze ‘Poepmonsters’ de straat op om mensen te informeren over onze strijd tegen TBC. En natuurlijk over de poeptest in het bijzonder.

Waar vind ik de campagnewebsite?

Klik hier.

Tuberculose meer algemeen

Wat is tuberculose?

Tuberculose, in de volksmond TBC, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Mycobacterium tuberculosis). De meest voorkomende vorm is longtuberculose. (link naar onze TBC video)

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Tuberculose kan besmettelijk zijn. De bacteriën kunnen dan vanuit de ontsteking in de longen naar buiten komen, o.a. door te hoesten. We spreken dan van ‘open longtuberculose’.

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

De klachten zijn vaak heel algemeen en kunnen allerlei oorzaken hebben. Dit maakt het herkennen van de ziekte lastig. Klachten die regelmatig voorkomen zijn o.a. hoesten, vermoeidheid en nachtzweten.

Is tuberculose goed te behandelen?
In Nederland is tuberculose over het algemeen een goed te behandelen infectieziekte. Wereldwijd sterven er echter elk jaar nog 1,6 miljoen mensen aan tuberculose. Dat zijn ruim 4.000 mensen per dag, waaronder 640 kinderen.

Waar vind ik de campagnewebsite?

Klik hier.