Tuberculose (tbc) is de dodelijkste infectieziekte in de wereld. Omdat tbc zo besmettelijk is, maakt de ziekte razendsnel veel meer slachtoffers binnen gezinnen.

Dat gebeurde ook bij Keshia (5) in Indonesië. Zij werd waarschijnlijk door haar vader besmet en moest een jaar lang behandeld worden. Daarvoor had haar vader Binsar Manik multiresistente tbc gekregen. Hij was zich daar niet van bewust, totdat hij werd opgenomen in het ziekenhuis en ze daar de diagnose tuberculose stelden.

Voorlichting over tbc redde zijn dochter

Ze behandelden hem daar niet alleen, ze legden hem ook uit wat tuberculose is, hoe je het overdraagt en hoe je de symptomen kunt herkennen. Daardoor herkende Binsar Manik gelukkig op tijd de signalen van tbc bij zijn dochter Keshia. Binsar: “Keshia voelde zich niet lekker, verloor haar eetlust en ontwikkelde een vervelende hoest.”

Door de snelle diagnose kon Keshia op tijd worden behandeld. Ook werden zijn vrouw en zoon op tuberculose getest. Gelukkig bleken zij niet geïnfecteerd te zijn. Zowel vader als dochter zijn inmiddels succesvol behandeld en genezen verklaard. Samen met zijn vrouw geeft Binsar nu tbc-voorlichting op scholen in Indonesië.

Vecht mee tegen de dodelijkste infectieziekte wereldwijd.
Snelle diagnose betekent snel behandelen en minder kans op besmetting van anderen.

Jij kunt tuberculose de wereld uit helpen!
Voor 10 euro kunnen we bijvoorbeeld een gezinslid laten testen en weten we binnen twee uur of iemand tuberculose heeft.