Dit zijn Arah en Sa’adutu Abdullahi. Zij is 29 en hij is 30. Beiden kregen al twee keer tuberculose. In 2007 werd zij voor het eerst ziek en moest ze worden behandeld. Hij kreeg tuberculose (tbc) voor het eerst in 2010. Nadat ze beiden succesvol waren behandeld en genezen verklaard, begon Arah eind 2014 weer te hoesten. In 2015 werd bij hem opnieuw tuberculose vastgesteld. Hun wereld stortte in toen ze hoorden dat het de multiresistente variant betrof.

“Toen brak mijn hart. Hoe was dit mogelijk? Ik vroeg me ook af hoe het verder moest.” Arah voelde zich heel ziek en alles deed pijn. “Tijdens de behandeling kreeg ik acht maanden lang pijnlijke injecties. Ik zag niet meer hoe ik het ging overleven.” Nu vertelt Arah het verhaal met een glimlach op zijn gezicht. Want, zo zegt hij, God zorgde ervoor dat hij het overleefde. Inmiddels heeft hij zijn behandeling afgerond en is hij genezen verklaard.

Puur overleven

Tuberculose kan gezinnen zoals de Abdullahi’s compleet verwoesten. Arah had net zijn eigen kleermakers-winkeltje opgezet, toen hij ziek werd. Vanwege zijn ziekte en om in leven te blijven moest hij al zijn spullen verkopen. “Ook mét mijn spullen had ik niet kunnen werken, want ik de behandeling was zo zwaar dat ik puur bezig was te overleven.” Hun toekomst viel in duigen en de kans om in diepe armoede te raken was heel groot.

Tijdens zijn tweede behandeling werd ook Sa’adutu voor de tweede keer ziek. En ook bij haar bleek het de multiresistente variant van tbc. Ze barst in huilen uit als ze eraan terugdenkt. Ze schudt haar hoofd. “Ik snap niet hoe het kon gebeuren, maar het was zo. Ook ik moest twee jaar lang behandeld worden. Over drie maanden rond ik die af. Gelukkig ben ik al wel klaar met de injecties, want die zijn echt heel pijnlijk.”

Dankbaar voor alle betrokkenheid

Ondanks de zware jaren zijn ze allebei vooral dankbaar. Dankbaar voor iedereen die heeft bijgedragen aan de gratis medicatie en behandeling. Anders hadden ze het waarschijnlijk niet overleefd. “Gelukkig kunnen we nu weer vooruit kijken.” Arah is voornemens om zijn werk weer op te pakken, kleren te gaan maken en opnieuw een winkel te starten. En zo het gezin een toekomst te geven.

“We willen iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen. We doen er alles aan om niet nogmaals besmet te raken, want deze ziekte maakt je echt kapot. We zetten de deuren zoveel mogelijk open en mijden iedereen die hoest.”

Vecht mee tegen de dodelijkste infectieziekte wereldwijd.
Snelle diagnose betekent snel behandelen en minder kans op besmetting van anderen.

Jij kunt tuberculose de wereld uit helpen!
Voor 10 euro kunnen we bijvoorbeeld een gezinslid laten testen en weten we binnen twee uur of iemand tuberculose heeft.