Dear visitor

It looks like you want to view this
website in a different language.

Please click here to view this website in English.
icon

Tuberculose vroegtijdig opsporen kan het verschil maken

Maar liefst 1,6 miljoen mensen, waaronder 233.000 kinderen, sterven ieder jaar aan tuberculose (TBC). Onnodig, want tuberculose is te genezen.

“Een van de grootste problemen wereldwijd is het opsporen van TBC bij kinderen,” vertelt laborante Petra de Haas van KNCV Tuberculosefonds (KNCV). “Op dit moment is daarvoor namelijk sputum, ofwel slijm uit de longen nodig, maar kleine kinderen kunnen dat niet ophoesten. Het slijm moet daarom met een slangetje via de neus uit de maag worden gehaald. Dat is een pijnlijke methode en een traumatische ervaring voor zowel de kinderen als hun ouders en de betrokken artsen. Bovendien is de kostbare apparatuur die daarvoor nodig is, op veel plekken niet voorhanden. TBC wordt hierdoor bij kinderen vaak niet of te laat vastgesteld. Met alle vreselijke gevolgen van dien.”

De KNCV poeptest kan hier verandering in brengen

“Uit onderzoek van KNCV blijkt dat poep ook op een makkelijke manier als monster gebruikt kan worden om TBC op te sporen. Daarvoor kan dezelfde machine – GeneXpert – gebruikt worden waarmee in kleine laboratoria overal ter wereld de sputumtest wordt gedaan,” vertelt De Haas. “Er zijn geen andere middelen nodig dan nu worden gebruikt voor het sputumonderzoek. Poep hebben kleine kinderen natuurlijk genoeg en dat kan pijnloos verkregen worden. Met de poeptest is er binnen twee uur de uitslag en weten we of het kind TBC heeft. Zo kunnen kinderen in de toekomst op tijd worden behandeld en genezen”

KNCV Tuberculosefonds doet er alles aan om de poeptest verder te testen en te ontwikkelen. Ons streven is dat de komende jaren alle kinderen in de wereld toegang krijgen tot deze snelle, pijnloze en betrouwbare testmethode.”