ALLE KINDEREN MOETEN PIJNLOOS GETEST KUNNEN WORDEN OP TUBERCULOSE!

“Tuberculose vroegtijdig opsporen, kan het verschil maken”

Maar liefst 233.000 kinderen sterven ieder jaar aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen. “Een van de grootste problemen wereldwijd is het opsporen van TBC bij kinderen,” vertelt laborante Petra de Haas van KNCV Tuberculosefonds (KNCV). “Op dit moment is daarvoor namelijk sputum, ofwel slijm uit de longen nodig, maar kleine kinderen kunnen dat niet ophoesten. Het slijm moet daarom met een slangetje via de neus uit de maag worden gehaald. Dat is een pijnlijke methode en een traumatische ervaring voor zowel de kinderen als hun ouders en de betrokken artsen. Bovendien is de kostbare apparatuur die daarvoor nodig is, op veel plekken niet voorhanden. TBC wordt hierdoor bij kinderen vaak niet, of te laat vastgesteld. Met alle vreselijke gevolgen van dien.”

Kinderen op tijd behandelen en genezen

De TBC-poeptest kan hier verandering in brengen. Dat onderzoek móét anders kunnen, zo dacht Petra. Ze beet zich vast in het ontwikkelen van een nieuwe, pijnloze methode: de TBC-poeptest. Petra: “Voor de poeptest kan dezelfde machine – GeneXpert –gebruikt worden waarmee in kleine laboratoria overal ter wereld de sputumtest wordt gedaan. Poep hebben kleine kinderen natuurlijk genoeg en dat kan pijnloos verkregen worden. Met de poeptest weten we binnen twee uur of het kind TBC heeft. Zo kunnen kinderen in de toekomst op tijd worden behandeld en genezen.”

Het Tuberculosefonds doet er alles aan om de poeptest verder te testen en te ontwikkelen. Ons streven is dat de komende jaren alle kinderen in de wereld toegang krijgen tot deze snelle, pijnloze en betrouwbare testmethode.