Wie met hiv geïnfecteerd is, loopt 20 tot 30 keer meer risico op tuberculose. Erger nog, bij een hiv/tbc co-infectie versterken beide ziektes elkaar. Daarmee is tuberculose de onbetwiste doodsoorzaak nummer 1 onder mensen met hiv/aids.

Wereldwijd lijden zo’n 10,4 miljoen mensen aan tuberculose, waarvan zo’n 20 procent ook hiv heeft. Daarmee is hiv een belangrijke aanjager van de wereldwijde tbc-epidemie. Het risico dat mensen met hiv ook tuberculose krijgen is extra groot omdat ze zoveel vatbaarder zijn voor infecties. Wordt de ziekte bij hen niet snel ontdekt en behandeld, dan is de afloop vaak dodelijk.

Loyce Maturu (24) werd geboren met hiv en kreeg daar als twaalfjarig meisje ook nog tuberculose bij. Dankzij een programma voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria kon ze in de kliniek de medicijnen krijgen die ze nodig had. “Dat heeft mijn leven gered.”

Twee ziekten, één aanpak
Genezing is mogelijk, maar dan moeten beide ziektes wel direct en gelijktijdig behandeld worden. Ook heel belangrijk is dat mensen met een hiv-infectie preventief behandeld worden voor tuberculose om te voorkómen dat de ziekte zich bij hen ontwikkelt. En dit in één en hetzelfde zorgsysteem, zodat hiv-tbc-patiënten niet van de ene naar de andere zorgverlener hoeven te gaan.

Wil jij meehelpen om dat mogelijk te maken?

doneer-nu

Wat doen wij?
De laatste tien jaar hebben we enorme vooruitgang geboekt in het bestrijden van tuberculose via

  • betere samenwerking tussen tuberculose- en hiv/aidsprogramma’s
  • hiv-testen voor tbc-patiënten en tbc-testen voor mensen met hiv
  • gecombineerde behandeling in dezelfde kliniek voor mensen met hiv/tbc co-infectie
  • mentale en emotionele ondersteuning voor hiv/tbc-patiënten
  • bewustwording dat tuberculose een belangrijke maar onnodige en vermijdbare doodsoorzaak is voor mensen met hiv

 

i_am_floyd_2007_2013_webHet verhaal van Floyd
Als weesjongetje van zes jaar had Floyd tuberculose én hiv/aids. Niemand wilde voor hem zorgen, iedereen was bang om besmet te worden. Toch liep het goed af met Floyd.

 

LoyceHet verhaal van Loyce Maturu
Loyce werd geboren met hiv en kreeg daar als twaalfjarig meisje ook nog tuberculose bij. Inmiddels is ze genezen en deelt ze haar verhaal met andere jongeren.