Dear visitor

It looks like you want to view this
website in a different language.

Please click here to view this website in English.
icon

 

Wat je vast nog niet van mij weet is dat ik tuberculose heb overleefd!

“Ik heb nooit gedacht dat ik tuberculose kon krijgen, het was ver van mijn bed, maar het overkwam me toch.”

Imanuelle raakte eind 2007 met tuberculose geïnfecteerd tijdens vrijwilligerswerk in Congo. “Na een paar maanden kreeg ik vage klachten en was ik voortdurend moe. Ik werd steeds dunner maar ik at gezond en sportte veel, dus dat vond ik wel logisch. Ik was er eigenlijk wel trots op. Ik hoestte veel en was onder behandeling bij een longarts. Toch werd de ziekte niet ontdekt, dat gebeurde pas in 2009. Ik kreeg de Mexicaanse griep waarna mijn weerstand zo laag was dat de ziekte kon doorbreken en ik met een klaplong in het ziekenhuis belandde. Ik bleek open tuberculose te hebben. Het was geen fijne diagnose, maar ergens was ik opgelucht dat eindelijk duidelijk was wat ik mankeerde.”

De angst kwam achteraf

“Ik wist nauwelijks iets van tuberculose, hoewel ik als Rotterdamse het woord ‘tering’ dagelijks hoor. Misschien maar goed ook, want hoe ziek ik ook was, ik heb nooit gedacht dat ik dood zou gaan. Ik was alleen maar bezig met overleven. Nu weet ik dat elke dag bijna 5.000 mensen aan tuberculose sterven. Elke dag! Terwijl iedereen kan genezen. Daar word ik stil van. Mijn moeder zegt altijd ‘alles heeft iets goeds’. Ik heb een zware periode achter de rug, maar ik heb de ziekte overleefd en ben er als persoon sterker door geworden. Ik ben een overlever en daar ben ik supertrots op.”

Als ambassadeur helpt Imanuelle de strijd tegen tuberculose onder de aandacht te brengen. “Tuberculose moet definitief de wereld uit! Daar wil ik aan meehelpen door meer aandacht voor het werk van KNCV Tuberculosefonds te krijgen. Er is meer financiële steun en meer wetenschappelijk onderzoek nodig.”