KNCV Tuberculosefonds is een van de elf organisaties in het Europees samenwerkingsproject E-DETECT TB. Het project wordt medegefinancierd door de Europese commissie en naast KNCV is Delft Imaging Systems de tweede Nederlandse organisatie betrokken bij dit project. De overige organisaties zijn afkomstig uit vijf andere Europese landen.

E-DETECT TB bestaat uit verschillende projecten. In een van de projecten wordt Nederlandse kennis en ervaring ingezet om tuberculose actief op te sporen onder kwetsbare groepen in Roemenië. Jarenlange opgedane kennis met mobiele röntgenunits (MRU’s) in Nederland wordt gebruikt om door middel van software (CAD4TB) een snelle diagnose te stellen. Bij een afwijkende foto kan aanvullend sputumonderzoek gedaan worden door een ingebouwde Xpert MTB/RIF. Foto’s worden direct naar een cloud server geüpload. Met deze ‘one stop shop’ benadering is het mogelijk om de diagnose TBC al binnen één dag te stellen in een land met een veel hogere TBC-incidentie dan in Nederland.

Het project in Roemenië heeft tot doel om een vergelijking te trekken tussen mens en techniek door de verschillen in het aflezen van foto’s zichtbaar te maken, evenals het verschil tussen Xpert en kweek. Daarnaast zal men onderzoeken hoe de behandeling en begeleiding van de patiënt geoptimaliseerd kan worden, zet men in op het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende stakeholders en zal ook een pilot in Bulgarije gedaan worden om te kijken of deze screeningsopzet ook in een ander (Oost-)Europees land werkt.

Naast dit screeningsproject zijn er andere projecten. Zo is er een project om migranten in Italië op actieve TBC en LTBI te screenen, een project rondom het verzamelen en analyseren van screeningsdata van migranten uit vier Europese landen in een grote Europese database,en een project ter ondersteuning van de ontwikkeling van nationale plannen in de EU.

Meer informatie over E-DETECT TB is hier te vinden.