Grote maatschappelijke winst met wereldwijde aanpak van tuberculose

Den Haag, 7 september 2015 – Investeren in betere diagnose en behandeling van tuberculose wereldwijd is een zeer effectieve manier om hoge maatschappelijke winst te behalen. Het maatschappelijk rendement is maar liefst 43 dollar per geïnvesteerde dollar. Dat stelt een groep vooraanstaande economen van het Copenhagen Consensus Center.

money and pillsEind september zullen overheden van 193 landen in New York afspraken maken over mondiale doelstellingen voor 2030, in het kader van de nieuwe Sustainable Development Goals (SDGs). Deze doelstellingen bepalen waaraan de Verenigde Naties de komende vijftien jaar 2.500 miljard US dollar aan ontwikkelingshulp zullen uitgeven. Een groep vooraanstaande economen van het Copenhagen Consensus Center heeft onderzocht welke interventies het hoogste economische rendement opleveren. “Bestrijding van tuberculose wordt beschreven als één van de meest rendabele maatregelen”, vertelt Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds. “Aanpak van tuberculose is effectief en niet duur. De kosteneffectiviteit van de mede door KNCV ontwikkelde bestrijdingsmethoden is al meerdere keren aangetoond. Wij werken met andere sectoren samen om de prijs van diagnose en behandeling zo laag mogelijk te houden. Zo is door de mondiale gezamenlijke inkoop van medicijnen de prijs van een zes maanden durende behandeling gedaald tot dertig dollar.”

95 procent minder sterfte
Jaarlijks krijgen wereldwijd zo’n negen miljoen mensen tuberculose waarvan 1,5 miljoen mensen overlijden. Deze sterfte kan op termijn met 95 procent worden verminderd door een optimaal pakket van interventies met focus op HIV-geïnfecteerde mensen en kwetsbare groepen in de samenleving. De behandeling van medicijn-resistente vormen van tuberculose verdient daarbij extra aandacht om verdere verspreiding te voorkomen.

‘Verborgen’ ziekte
Tuberculose is een ‘verborgen’ ziekte. Meer dan twee miljard mensen dragen de tbc-bacterie bij zich, waarvan vijf tot tien procent de dodelijke ziekte gedurende hun leven zal ontwikkelen. “Het uitgeven van een dollar aan diagnose en behandeling is een goedkope manier om veel mensen vele jaren langer te laten leven”, stelt Bjorn Lomborg, directeur van het Copenhagen Consensus Center. “Ebola haalt volop het nieuws, maar tuberculose is een veel groter probleem.”

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.