• Wat is tuberculose?

  Tuberculose, in de volksmond tbc, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Mycobacterium tuberculosis). De meest voorkomende vorm is longtuberculose.

 • Is tuberculose altijd besmettelijk?

  Tuberculose kan besmettelijk zijn. De bacteriën kunnen dan vanuit de ontsteking in de longen naar buiten komen, o.a. door te hoesten. We spreken dan van “open tuberculose”.

 • Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

  De klachten zijn vaak vaag en algemeen. Dit maakt het herkennen van de ziekte lastig. Klachten die regelmatig voorkomen zijn o.a. hoesten, vermoeidheid en nachtzweten.

 • Is tuberculose goed te behandelen?

  In Nederland is tuberculose over het algemeen een goed te behandelen infectieziekte. Wereldwijd sterven er echter elk jaar nog 1,5 miljoen mensen aan tuberculose.

Alle vragen over tuberculose

Reizen en tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wereldwijd nog veel voorkomt. Bij reizen naar andere landen loopt u mogelijk een verhoogd risico op infectie met de tuberculose-bacterie. Via deze pagina vindt u meer informatie over het vóórkomen van tuberculose in de diverse landen, preventiemaatregelen, adviezen voor controle en eventuele vaccinatie.

Verhalen

 • “Het Handboek tuberculose 2015 is een uitstekend hulpmiddel”

 • Patiëntenzorg van A tot Z – online cursus voor Nederlandse verpleegkundigen

 • Voorlichting aan jonge ouders in Ethiopia

 • Lees meer over Over Tuberculose

  “Het Handboek tuberculose 2015 is een uitstekend hulpmiddel”

  Het Nederlandse Handboek Tuberculose 2015 werd eind 2014 goedgekeurd door de Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding Nederland (CPT). KNCV nam het initiatief voor deze nieuwe editie, die zowel gedrukt als online beschikbaar is. Tbc-verpleegkundige Alies de With vertelt waarom het handboek belangrijk is bij haar dagelijkse werkzaamheden.

 • Lees meer over Over Tuberculose

  Patiëntenzorg van A tot Z – online cursus voor Nederlandse verpleegkundigen

  Eén van de belangrijkste activiteiten van KNCV in Nederland is ervoor te zorgen dat onze uitmuntende nationale tbc-zorg op peil blijft. Naarmate het aantal tbc-patiënten en daarmee het aantal gezondheidswerkers afneemt, wordt online leren daarbij een steeds waardevoller instrument.

 • Lees meer over Over Tuberculose

  Voorlichting aan jonge ouders in Ethiopia

  Deze jonge Ethiopische moeder heeft met haar kind geposeerd voor een voorlichtingsposter over tbc. Nadat bij de moeder tbc was vastgesteld, bleek vier maanden later ook haar kindje besmet te zijn.

Blijf op de hoogte