Tuberculose nu dodelijkste infectieziekte wereldwijd

Den Haag, 28 oktober 2015Uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendmaakt in haar rapport ‘2015 Global TB Control Report Update’ blijkt dat er in 2014 wereldwijd 1,5 miljoen tbc-doden vielen. Voor het eerst sinds de jaren negentig sterven er meer mensen aan tuberculose dan aan hiv/aids (naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen, waaronder 400.000 door tuberculose).wat-is-tbc-webversie

De nieuwste schattingen van de WHO laten zien dat er jaarlijks 9,6 miljoen (voor 2013 was dit nog 9 miljoen) nieuwe tbc-patiënten bijkomen, van wie er 1,5 miljoen sterven. Er is geen sprake van een toename van de verspreiding van de ziekte. De vandaag bekend geworden cijfers zijn gebaseerd op verbeterde gegevens uit een aantal grote landen. Door effectieve opsporing en behandeling is het aantal mensen met tuberculose dat overlijdt sinds 1990 juist met 47 procent afgenomen. In totaal zijn naar schatting 43 miljoen levens gered tussen 2000 en 2014.

Frank Cobelens, Wetenschappelijk directeur KNCV Tuberculosefonds: “De nieuwe WHO cijfers maken duidelijk dat tuberculose DE ‘vergeten epidemie’ van dit tijdperk is. Dit komt doordat de ziekte vooral arme landen treft en arme bevolkingsgroepen in bijvoorbeeld de BRICS landen. De enorme sterfte is volstrekt onnodig, want mits tijdig ontdekt kan het overgrote deel van de tbc-patiënten volledig worden genezen. Het is vooral het gebrek aan toegang tot goede diagnose en behandeling, kortom goede gezondheidszorg, die deze onacceptabele situatie laat voortbestaan.”

Tuberculose (tbc) is een chronische infectie van (vooral) de longen, die door aanhoesten wordt overgedragen. In de eerste helft van de 20e eeuw was tbc in Nederland nog de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge mensen. De ziekte is goed te genezen met speciale antibiotica, die wel zes maanden lang moeten worden ingenomen. Tbc is tevens wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met hiv/aids. Nederland speelt van oudsher een belangrijke rol bij de internationale bestrijding van tuberculose en bij wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methoden om de ziekte terug te dringen.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.