Onderzoekers vinden genen die tuberculose voorspellen

Onderzoekers lijken genen gevonden te hebben die voorspellen welke mensen die de tuberculosebacterie bij zich dragen, een groter risico hebben om de ziekte tuberculose (tbc) te ontwikkelen. Niet iedereen die een bacterie bij zich draagt wordt ziek.

Wetenschappers in Zuid-Afrika volgden twee jaar lang zesduizend tieners in Zuid-Afrika die risico liepen om tbc te krijgen. Dr. Suzanne Verver, Senior Epidemioloog bij KNCV Tuberculosefonds heeft aan het onderzoek meegeholpen.

De onderzoekers vergeleken vervolgens de bloedwaarden van 46 jongeren die de ziekte ontwikkelden en 107 anderen die de Mycobacterium tuberculose-bacterie bij zich droegen maar gezond bleven en ontdekten zestien genen die actiever waren bij de groep die de ziekte wel verder ontwikkelde.

Het onderzoek moet nog verder worden uitgebreid: de zestien genen werden gevonden bij 81 procent van de geïnfecteerde mensen die de ziekte verder ontwikkelden. Een derde van de mensen die gezond bleef droeg de genen ook. De test werd betrouwbaarder hoe korter het duurde voordat de ziekte zich ontwikkelde.

Suzanne Verver: “De bevindingen zijn bemoedigend: we hopen met deze informatie in de toekomst een betrouwbare test te ontwikkelen die kan voorspellen welke mensen ziek zullen worden, zodat deze preventief behandeld kunnen worden”.

Tuberculose is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte. Klachten die regelmatig voorkomen zijn hoesten, vermoeidheid en nachtzweten. De ziekte is met antibiotica vaak goed te behandelen.

Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Meer dan 2 miljard mensen op de wereld dragen de bacterie die tbc ontwikkelt bij zich. In 2014 overleden 1,5 miljoen mensen aan de ziekte, 4000 mensen per dag.

Publicatie in The Lancet http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2901316-1/abstract

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.