Onderzoekers vinden genen die tuberculose voorspellen

Onderzoekers lijken genen gevonden te hebben die voorspellen welke mensen die de tuberculosebacterie bij zich dragen, een groter risico hebben om de ziekte tuberculose (tbc) te ontwikkelen. Niet iedereen die een bacterie bij zich draagt wordt ziek.

Wetenschappers in Zuid-Afrika volgden twee jaar lang zesduizend tieners in Zuid-Afrika die risico liepen om tbc te krijgen. Dr. Suzanne Verver, Senior Epidemioloog bij KNCV Tuberculosefonds heeft aan het onderzoek meegeholpen.

De onderzoekers vergeleken vervolgens de bloedwaarden van 46 jongeren die de ziekte ontwikkelden en 107 anderen die de Mycobacterium tuberculose-bacterie bij zich droegen maar gezond bleven en ontdekten zestien genen die actiever waren bij de groep die de ziekte wel verder ontwikkelde.

Het onderzoek moet nog verder worden uitgebreid: de zestien genen werden gevonden bij 81 procent van de geïnfecteerde mensen die de ziekte verder ontwikkelden. Een derde van de mensen die gezond bleef droeg de genen ook. De test werd betrouwbaarder hoe korter het duurde voordat de ziekte zich ontwikkelde.

Suzanne Verver: “De bevindingen zijn bemoedigend: we hopen met deze informatie in de toekomst een betrouwbare test te ontwikkelen die kan voorspellen welke mensen ziek zullen worden, zodat deze preventief behandeld kunnen worden”.

Tuberculose is een ernstige, soms besmettelijke bacteriële infectieziekte. Klachten die regelmatig voorkomen zijn hoesten, vermoeidheid en nachtzweten. De ziekte is met antibiotica vaak goed te behandelen.

Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Meer dan 2 miljard mensen op de wereld dragen de bacterie die tbc ontwikkelt bij zich. In 2014 overleden 1,5 miljoen mensen aan de ziekte, 4000 mensen per dag.

Publicatie in The Lancet http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2901316-1/abstract