De patiënt staat centraal op de tbc-afdeling van de GGD

Het sleutelwoord voor een succesvolle bestrijding van tbc is: patiëntvriendelijkheid.

KNCV_GGD_082In een spreekkamer helemaal achteraan in de gang van de afdeling tuberculosebestrijding zit patiënt George. George wordt behandeld voor tbc. Hij heeft zijn dagelijkse vaste afspraak met sociaal-verpleegkundige Trudy.

Het doel van de ontmoeting is DOTS: Directly Observed Therapy, oftewel: het innemen van zijn tbc-medicijnen onder directe observatie van de sociaal-verpleegkundige .
George verdeelt zelf de medicijnen over de vakjes van de pillendoosjes. “Ik zit nu op 7 pillen. Daarvóór waren het er nog 11. Er zitten ook vitamines bij. Ik krijg drie soorten.”
“Ik hoef vervolgens alleen het doosje te pakken,” vertelt Trudy, “om te checken of hij ze goed heeft verdeeld.” George is erg tevreden met de vriendelijkheid en persoonlijke aandacht voor hem op de GGD. Het helpt hem om de medicijnkuur af te maken. Zijn gezondheid gaat gelukkig vooruit, en hopelijk is dit de laatste keer dat hij een tbc-kuur zal moeten volgen, want het valt hem soms erg zwaar.

?????????????

Aan de muur van de GGD hangt een belangrijke vraag voor de tbc-verpleegkundigen en artsen.