Snelle diagnose en kortere behandeling geeft patiënten met resistente tuberculose nieuwe hoop

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag met aanbevelingen voor de inzet van innovatieve, snelle diagnostiek voor multiresistente tuberculose (MDR-tbc) en voor een kortdurend, goedkoper behandelschema dat voor patiënten beter vol te houden is. Met deze combinatie aan maatregelen krijgen patiënten met MDR-tbc sneller de juiste diagnose en kunnen zij direct de juiste behandeling voor hun ziekte krijgen. Dit verhoogt de kans op hun succesvolle behandeling en genezing.

“KNCV Tuberculosefonds juicht de aanbevelingen van de WHO toe. In de landen waar wij werken is de steun van de WHO van groot belang. Het maakt de weg vrij voor brede inzet van een meer patiëntvriendelijke aanpak van deze zeer ernstige vorm van tuberculose. Patiënten kunnen sneller adequaat worden geholpen en dit zal vele levens redden ” aldus Michael Kimerling, Technisch Directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Kortere behandeling geeft betere uitkomsten
De conventionele behandeling voor de meeste MDR-tbc is langdurig (18-24 maanden) en geeft veel bijwerkingen. Het is moeilijk voor patiënten om vol te houden, en dit draagt bij tot een laag genezingspercentage: gemiddeld iets meer dan 50 procent genezen patiënten wereldwijd.

Voor de prijs van minder dan USD 1000 per patiënt kan de nieuwe MDR-tbc behandeling binnen 9 tot 12 maanden worden voltooid. Niet alleen is de nieuwe medicijnkuur veel korter en goedkoper, maar de verwachting is ook dat meer mensen succesvol zullen genezen (in optimale omstandigheden kan dit oplopen tot 80 – 85 procent). Een snelle, effectieve behandeling vermindert bovendien het risico op verdere verspreiding van MDR-tbc onder de bevolking.

MDR-tbc een groot mondiaal probleem
MDR-tbc vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd. De behandeling ervan bestaat uit een combinatie van medicijnen en vraagt om maatwerk. Daarom is het zaak om de soort medicijnresistentie zo vroeg mogelijk vast te stellen om de patiënt snel de meest effectieve behandeling aan te kunnen bieden. Met de nieuwe diagnose (molecular line-probe assay) kan preciezer worden vastgesteld welke resistentiepatronen een patiënt heeft via de zogenaamde patiënt-triage methode. Patiënt-triage (dat gebruik maakt van de door WHO-aanbevolen diagnostiek) verwijst een patiënt met medicijnresistentie óf naar de verkorte MDR-tbc behandeling, óf naar een behandeling met de nieuwe medicijn bedaquiline.
Volgens de WHO krijgt momenteel slechts 20 procent van de mensen met MDR-tbc de behandeling die men nodig heeft. Van de 480.000 mensen die jaarlijks MDR- tbc krijgen zullen er 190.000 mensen aan sterven. Dit moet veranderen.

Het percentage patiënten met MDR-tbc in Nederland is gelukkig nog steeds beperkt gebleven. In 2014 werden er 6 patiënten met MDR-tuberculose gediagnostiseerd in Nederland. In Nederland worden patiënten individueel en op maat behandeld in gespecialiseerde klinieken.

KNCV Tuberculosefonds maakt zich sterk voor het principe van “de juiste diagnose en de juiste behandeling”. KNCV heeft steeds een heldere bewegwijzering bevorderd om landen te gidsen door de diverse veelbelovende medische doorbraken, zoals de nieuwe diagnostieke technieken, de inzet van nieuwe medicijnen en het weer in gebruik nemen van bestaande medicijnen.

In Vietnam, waar KNCV Tuberculosefonds al sinds 1983 werkzaam is, is er dit jaar een proefproject op drie locaties uitgevoerd, met steun van KNCV. Op basis van de triagemethode zijn patiënten op medicijnresistentie getest. In één maand (april 2016) zijn achttien patiënten op het verkorte MDR-tbc behandelschema gezet, terwijl vijf patiënten een behandeling begonnen met de nieuwe medicijn bedaquiline.
Met de aanbevelingen van de WHO gloort er weer hoop voor de strijd tegen tuberculose, en vooral voor patiënten met een medicijnresistente vorm van tuberculose.

Meer informatie:

• WHO Press Release 12 May 2016 – Rapid diagnostic test and shorter, cheaper treatment signal new hope for multidrug-resistant tuberculosis patients
• WHO Factsheet – The Shorter MDR-TB Regimen
• WHO Factsheet – Molecular Line-Probe Assay for the Detection of Resistance to Second-Line Anti-TB Drugs (SL-LPA)

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.