Wie herinnert zich de Emmabloemcollecte nog?

Over de Emmabloemcollecte
Tbc-patiënten die begin vorige eeuw naar het sanatorium gingen kregen een strenge kuur. Er waren nog geen effectieve antibiotica en de behandeling bestond uit veel rust, gezond eten, frisse lucht en veel zonlicht.
Een probleem was dat de sanatoria maar een beperkt aantal mensen konden helpen. Ze namen bijvoorbeeld alleen de lichte gevallen op, omdat ernstig zieke patiënten zo lang zoude moeten kuren dat het voor hen financieel niet haalbaar was. ‘Als mensen al geld hadden, dan was dat met een half jaar wel op. Er waren wel fondsen waaruit ligkuren voor minder draagkrachtigen werden bekostigd, maar die waren zeker niet onuitputtelijk’, legt Ernst Hueting uit in de Tegen de Tuberculose Jubileumuitgave van 2003.
Download het vakblad.

De eerste Emmabloem in TdTEen van die fondsen was de landelijke Emmabloemcollecte, die de Nederlandse Centrale Vereeniging (NCV), voorloper van KNCV Tuberculosefonds, in 1910 naar Zweeds voorbeeld instelde en die elk jaar op 30 april, de verjaardag van prinses Juliana, werd gehouden.

Meer weten over Koningin Emma? Lees het interview met de actrice die in de huid kroop van de Koningin.
Download het interview in AD van 30 april 2008: Emma was me een Tante, zeg – Nel Kars

Foto: Fabrieksdirecteur Leo Spanjaard achter het stuur van zijn Buick. Hij maakt in Borne reclame voor de Emmabloemcollecte. Foto uit Verweven met Twente. De joodse fabrikantenfamilie Spanjaard (1800-2000).