Betere voorlichting en diagnose

Het vinden van patiënten in Nigeria

Om tuberculose te kunnen stoppen, moeten we de patiënten eerst vinden. In Nigeria is dat een groot probleem. Maar liefst twee derde van alle tbc-patiënten wordt niet gevonden!

DSCN4293Rampzalige gevolgen
Een patiënt met actieve long-tbc kan jaarlijks 15 mensen infecteren, die ook weer 15 mensen kunnen infecteren. Daarom is het vinden van iedere tbc-patiënt zo belangrijk. In Nigeria is dat niet eenvoudig. De bevolking heeft nauwelijks kennis van tuberculose, herkent de symptomen vaak niet of negeren die uit angst om hun baan te verliezen. KNCV zorgt daarom voor voorlichting via de radio, een belangrijke bron van informatie in Nigeria, zodat mensen weten waar ze op moeten letten. Ook helpen we met het ontwikkelen en verspreiden van andere voorlichtingsmaterialen. En hebben we een informatienummer beschikbaar gesteld waar mensen met meer specifieke vragen terecht kunnen.

Snelle diagnose en behandeling
Mensen die hulp zoeken moeten snel de juiste diagnose en behandeling krijgen. Dit ondersteunen we door gebruik te maken van de GeneXpert laboratorium test. Dit is een nieuwe test die binnen twee uur een zeer nauwkeurige uitslag geeft, zodat de juiste behandeling direct kan starten. Belangrijk, want hoe eerder de behandeling start, hoe lager de behandelkosten, hoe minder besmetting van anderen en hoe minder mensen overlijden.