Hoe stop je een tikkende tijdbom?

De aanpak van kinder-tbc in Vietnam

Elk jaar sterven wereldwijd 140.000 kinderen aan tuberculose. Dit komt vooral omdat de ziekte bij kinderen moeilijker te ontdekken is, maar ook omdat er onder medisch personeel te weinig kennis en aandacht is voor kinder-tbc. Echter door kinder-tbc niet goed aan te pakken ontstaat een tikkende tuberculose-tijdbom. Veel kinderen worden op jonge leeftijd besmet met tuberculose door een volwassene met open long tuberculose. Zij kunnen worden gevonden en preventief behandeld zodat ze de ziekte nooit krijgen. Tuberculose bestrijden zonder kinderen preventief te behandelen is als dweilen met de kraan open.

Wat hebben we gedaan?
KNCV werkte aan betere opsporing en behandeling van de duizenden kinderen met tuberculose in Vietnam. Kinderen die wonen bij een volwassene met besmettelijke tbc worden nu opgezocht, onderzocht en behandeld. Zijn ze al ziek zijn met tuberculose, dan krijgen ze de uitgebreide behandeling. Zijn ze niet ziek, dan krijgen ze een preventieve behandeling om te voorkomen dat ze op latere leeftijd alsnog tuberculose krijgen. Zo voorkomen we dat 70 tot 90 procent van alle besmette kinderen tbc ontwikkelt! De basis is gelegd en het zou geweldig zijn als andere landen het voorbeeld van Vietnam volgen.

Snel effect
Nguyen Thi Kha VyDe zevenjarige Nguyen Thi Kha Vy had last van hoesten, lichte koorts, gewichtsverlies en vermoeidheid. Ze kon nauwelijks meer lopen. In het nationale longziekenhuis kreeg ze de diagnose longtuberculose. Ze werd behandeld en al na één maand waren de symptomen verdwenen, was ze in gewicht aangekomen en kon ze weer op eigen kracht lopen. Wat haar is overkomen kan voorkomen worden door een snelle preventieve behandeling tegen tuberculose.