Co-financiering van de Europese Commissie voor E-DETECT

KNCV is één van de partners in het project E-DETECT (early detection and integrated management of tuberculosis in Europe), dat onlangs in Luxemburg is aangekondigd.
Het Derde Gezondheidsprogramma van de Europese Commissie co-financiert E-DETECT (early detection and integrated management of tuberculosis in Europe), een project dat op een vergadering op 8 juni 2016 in Luxemburg is gelanceerd.

Dit project zal bijdragen aan de definitieve uitbanning van tuberculose uit de Europese Unie door middel van interventies op basis van wetenschappelijk onderzoek die zullen leiden tot vervroegde diagnostiek, verbeterde integrale zorg, en voorlichtingsactiviteiten in gemeenschappen en in penitentiaire instellingen in landen met lage- en hoge tuberculose-incidentie. De E-DETECT TB groep gaat aan de slag met een netwerk van partners in zes lidstaten (Bulgarije, Italië, Roemenië, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk). Samen zullen zij deze evidence-based interventies onder de loep nemen en de meest succesvolle lessen trekken uit landen waar nationale strategische plannen zijn opgesteld en het algemene kader vormen. Zij doen dit in samenwerking met DGSANTE, het directoraat voor gezondheid en voedselzekerheid, en ECDC, het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, die steun geven aan de aanpassing en toepassing van deze maatregelen. E-DETECT TB geeft prioriteit aan migranten, dak- en thuisloze mensen, gedetineerden, drugsverslaafden en mensen met multiresistente tuberculose.

Het takenpakket bestaat uit:

 • Outreach voor vroege diagnostiek: Met behulp van een mobiel röntgenapparaat met computerondersteuning en een moleculaire test zal in Roemenië en Bulgarije worden getest op tuberculose en gezorgd voor goede ondersteuning bij de behandeling.
 • Opsporing, preventie en behandeling van tuberculose onder migranten: In Italië zullen nieuwe en ingeburgerde migranten worden gescreend op actieve dan wel latente tuberculose om ervoor te zorgen dat mensen met een positieve test goed worden begeleid en dat er lering uit wordt getrokken voor toekomstig Europees beleid.
 • Een database opzetten over latente en actieve tuberculose in Europa, om te beginnen in Italië, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, voor epidemiologisch onderzoek en de onderbouwing van toekomstige interventies.
 • Steun voor nationale tbc-programma’s om actieplannen en nationale tbc-bestrijdings-strategieën te ontwikkelen.

Professor Abubakar, Wetenschappelijk Coördinator voor het project:
“Het winnen van de E-DETECT TB-bod geeft onze groep tuberculose-experts, toonaangevende universiteiten, goede doelen, en nationale tbc-programma’s een uitstekende kans om bij te dragen aan de mondiale en Europese inspanningen om de tbc-epidemie te beëindigen. Het is geweldig om nu eindelijk de diverse en overvloedige inbreng van onze partners samen te kunnen brengen om nieuwe technologieën en vooruitgang in kennis te kunnen toepassen om tuberculose het hoofd te kunnen bieden.”
Details over het E-DETECT TB project zijn te vinden op de website www.e-detecttb.eu .

Het E-DETECT TB consortium bestaat uit de volgende partners:

 • University College London (Londen, Verenigd Koninkrijk)
 • KNCV Tuberculosis Foundation (Den Haag, Nederland)
 • Ospedale San Raffaele (Milaan, Italië)
 • Marius Nasta Institute of Pneumology (Boekarest, Roemenië)
 • Karolinska Institute (Stockholm, Zweden)
 • University of Brescia (Brescia, Italië)
 • Public Health England (Londen, Verenigd Koninkrijk)
 • DELFT Imaging Systems (Veenendaal, Nederland)
 • Public Health Agency of Sweden (Stockholm, Zweden)
 • National Institute for Infectious Diseases (Rome, Italië)
 • Tsentar Za Zdravni Strategyi i Programi (Sofia, Bulgarije)

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.