Jan Voskens (1952-2016)

JanVoskens03BZijn compassie en oprechte belangstelling voor mensen stonden centraal in zijn werk. Op 23 augustus overleed onze collega en vriend Jan Voskens, tropenarts en directeur van het KNCV landenkantoor Indonesië, 64 jaar oud.

Jan Voskens was sinds 1999 verbonden aan KNCV Tuberculosefonds. Als consulent adviseerde hij tal van overheden in de opzet en versterking van hun tbc-bestrijdingsprogramma’s. In 2001 was hij verantwoordelijk voor het opstarten van het KNCV landenkantoor in Indonesië, met vertegenwoordiging in 11 provincies het grootste KNCV team buiten Nederland. Sinds dat moment heeft Jan zich met grote passie ingezet voor de bestrijding van tuberculose in Indonesië. Hij gaf leiding aan het landenkantoor tot zijn plotselinge ziekte in augustus 2015.

Gedurende zijn carrière had Jan Voskens een sterke internationale focus. Na zijn studie medicijnen in Leuven en Amsterdam koos hij voor een specialisatie in familie- en tropengezondheidszorg. Hij werkte een aantal jaren als arts en medisch directeur in een ziekenhuis in Lesotho. Begin jaren ‘90 werkte hij voor de Nederlandse Lepra Stichting in Sulawesi, Indonesië en was hij verbonden aan een gezamenlijk project met KNCV Tuberculosefonds voor de invoering van de DOTS strategie . Daarna was Jan Voskens drie jaar consulent voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar hij in 1997 zijn Master in Public Health behaalde. Gedurende vele jaren erna gaf hij er les aan de Nederlandse Tropen Cursus en Master Course Public Health. Voor KNCV adviseerde Jan Voskens overheden en NGO’s in onder andere Kenia, Gambia, de Filipijnen, Laos, Indonesië, Botswana, Vietnam en Cambodja.

Met meer dan 30 jaar ervaring in de organisatie en aansturing van tbc-bestrijdingsprogramma’s was Jan zowel intern als internationaal een gewaardeerde collega. Zijn werk op het gebied van samenwerking met de private sector was baanbrekend. Hij maakte daarbij veel indruk door zijn persoonlijke en betrokken werkwijze. Patiënten bleven altijd centraal staan en hij was het meest in zijn element als hij tussen hen verkeerde. Jan heeft met zijn expertise, compassie en onvoorwaardelijke inzet vele levens gered. Het is tragisch dat hij, onze collega en vriend, zelf veel te vroeg afscheid heeft moeten nemen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u het condoleance register wilt tekenen.

Laat uw condoleance achter