Jan Voskens (1952-2016)

JanVoskens03BZijn compassie en oprechte belangstelling voor mensen stonden centraal in zijn werk. Op 23 augustus overleed onze collega en vriend Jan Voskens, tropenarts en directeur van het KNCV landenkantoor Indonesië, 64 jaar oud.

Jan Voskens was sinds 1999 verbonden aan KNCV Tuberculosefonds. Als consulent adviseerde hij tal van overheden in de opzet en versterking van hun tbc-bestrijdingsprogramma’s. In 2001 was hij verantwoordelijk voor het opstarten van het KNCV landenkantoor in Indonesië, met vertegenwoordiging in 11 provincies het grootste KNCV team buiten Nederland. Sinds dat moment heeft Jan zich met grote passie ingezet voor de bestrijding van tuberculose in Indonesië. Hij gaf leiding aan het landenkantoor tot zijn plotselinge ziekte in augustus 2015.

Gedurende zijn carrière had Jan Voskens een sterke internationale focus. Na zijn studie medicijnen in Leuven en Amsterdam koos hij voor een specialisatie in familie- en tropengezondheidszorg. Hij werkte een aantal jaren als arts en medisch directeur in een ziekenhuis in Lesotho. Begin jaren ‘90 werkte hij voor de Nederlandse Lepra Stichting in Sulawesi, Indonesië en was hij verbonden aan een gezamenlijk project met KNCV Tuberculosefonds voor de invoering van de DOTS strategie . Daarna was Jan Voskens drie jaar consulent voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar hij in 1997 zijn Master in Public Health behaalde. Gedurende vele jaren erna gaf hij er les aan de Nederlandse Tropen Cursus en Master Course Public Health. Voor KNCV adviseerde Jan Voskens overheden en NGO’s in onder andere Kenia, Gambia, de Filipijnen, Laos, Indonesië, Botswana, Vietnam en Cambodja.

Met meer dan 30 jaar ervaring in de organisatie en aansturing van tbc-bestrijdingsprogramma’s was Jan zowel intern als internationaal een gewaardeerde collega. Zijn werk op het gebied van samenwerking met de private sector was baanbrekend. Hij maakte daarbij veel indruk door zijn persoonlijke en betrokken werkwijze. Patiënten bleven altijd centraal staan en hij was het meest in zijn element als hij tussen hen verkeerde. Jan heeft met zijn expertise, compassie en onvoorwaardelijke inzet vele levens gered. Het is tragisch dat hij, onze collega en vriend, zelf veel te vroeg afscheid heeft moeten nemen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u het condoleance register wilt tekenen.

Laat uw condoleance achter

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.