Prefab behandelkamers voor tbc-patiënten

Gezondheidscentra in Namibië hebben een groot gebrek aan ruimte. De ruimtes die er zijn, zijn vaak slecht geventileerd en bomvol patiënten. “De ideale omgeving voor tuberculose om zich te verspreiden”, vertelt Max Meis, senior consulent bij KNCV Tuberculosefonds en werkzaam als projectleider in Namibië. “Geld om de bestaande klinieken te verbouwen is er niet. Zoekend naar oplossingen kregen we het idee om prefab containers te laten bouwen, als behandelkamer speciaal voor tbc-patiënten. En het werkt!”

MaxMeis03Max Meis: “Patiënten die in de kliniek komen, stellen we gelijk de vraag of ze hoesten. Is dat het geval? Dan verwijzen we ze direct naar de container buiten op een afgezonderde plaats op het ziekenhuisterrein. Een geweldige oplossing, om meerdere redenen.”

  • De prefab containers voldoen aan de eisen voor ventilatie, waardoor er zo min mogelijk tuberkelbacteriën in de lucht blijven zweven.
  • De containers hebben aparte overdekte wachtruimtes in de openlucht, waardoor de kans op besmetting kleiner is.
  • De tbc-patiënten komen nagenoeg niet in contact met andere patiënten waardoor de kans op verspreiding vele malen kleiner is.
  • Ook de hokjes waar mensen sputum ophoesten (nodig voor het testen op tuberculose) staan buiten.

Nog meer voordelen
De prefab containers zijn binnen een week te leveren en te plaatsen, dat is razendsnel in een uitgestrekt land als Namibië. Ze zijn te plaatsen in afgelegen gebieden. Tbc-patiënten hoeven dan niet meer zo ver te reizen, zodat de kans dat ze hun behandeling afmaken groter is.
Ze zijn naar behoefte in te zetten, een extra container is snel geplaatst. Ze zijn goedkoper en sneller beschikbaar dan het bouwen van nieuwe voorzieningen of het verbouwen van bestaande voorzieningen.

Voorkomen én genezen
“Containers helpen om tuberculose te voorkomen én te genezen”, zegt Max Meis enthousiast. Ze beschermen mensen tegen besmetting én bieden ruimte voor behandeling. En tbc-patiënten die behandeld worden zijn vaak binnen twee weken al niet meer besmettelijk. Een geweldige aanwinst dus in de strijd tegen tuberculose.”

Helpt u mee
We hebben nu 28 containers, maar kunnen er nog veel meer gebruiken. Helpt u mee? Elke bijdrage is welkom