Omvang en dreiging van tuberculose-crisis steeds duidelijker

Den Haag, 13 oktober 2016 – Uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendmaakt in haar rapport ‘Global Tuberculosis Report 2016’ blijkt dat de wereldwijde tbc-epidemie groter en dreigender is dan tot nu toe werd verondersteld. Nieuwe gegevens tonen een stijging van het aantal nieuwe patiënten met tuberculose. Jaarlijks overlijden 1,8 miljoen mensen aan deze goed behandelbare ziekte en het aantal patiënten met een ernstige medicijnresistente vorm van tuberculose is flink gestegen.

De nieuwste schattingen van de WHO tonen aan dat tuberculose 1 van de top 10 doodsoorzaken wereldwijd is. Ieder jaar overlijden er meer mensen aan tuberculose dan aan een ziekte als HIV/AIDS. Ondanks dat de omvang van de tbc-crisis steeds duidelijker wordt, is financiering van de tbc-bestrijding op een gevaarlijk laag niveau. Kitty van Weezenbeek, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: ”Onbegrijpelijk dat financiering van de tbc-bestrijding achter blijft want wereldwijd investeren in betere diagnose en behandeling van tuberculose is een zeer effectieve manier om grote humanitaire en maatschappelijke winst te behalen. Internationaal onderzoek laat zien dat voor iedere dollar die je in tbc-bestrijding investeert je er tenminste 40 terug krijgt ”.

Om de tbc-crisis te bedwingen draagt KNCV Tuberculosefonds actief bij aan de introductie van nieuwe methoden om de ziekte op te sporen en te behandelen, en zorg toegankelijk te maken voor de kwetsbare groepen die onevenredig worden getroffen. Nederland is een land met een schat aan kennis en kunde en kan daardoor wereldwijd een rol spelen in het gevecht tegen tuberculose. Van Weezenbeek: “Tuberculose vormt een mondiale bedreiging voor de gezondheidszorg. KNCV Tuberculosefonds is verheugd dat zowel de Nederlandse overheid als de Verenigde Naties deze bedreiging onderkennen. Maar onderkennen alleen is niet genoeg. Het is tijd voor actie. Tbc dient nadrukkelijk te worden meegenomen in een brede interdepartementale Nederlandse ‘Global Health’ strategie en de mondiale strijd tegen antibioticaresistentie. Wie niet schrikt van 1,8 miljoen doden per jaar, schrikt misschien wel van een toekomst met een onbehandelbare vorm van tuberculose die zich wereldwijd zal verspreiden. Ik vertrouw er op dat deze nieuwe WHO-cijfers de Nederlandse en mondiale beleidsmakers wakker schudden en aanzetten tot een massaal gecoördineerd antwoord tegen een taaie eeuwenoude infectieziekte, die nu meer levens eist dan enig andere infectieziekte. Laat onze successen in meer dan 30 landen een inspiratiebron zijn”.

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.