Nederlandse tuberculose-wetenschap maakt het verschil

Vandaag, 10 november, is het Werelddag van de Wetenschap. Nederland heeft een cruciale bijdrage in onderzoek dat gedaan wordt naar tuberculose, een ziekte die nog veel voorkomt in grote delen van de wereld. Afgelopen jaren zijn er enorme stappen gezet in het bestrijden van tuberculose, maar per jaar sterven nog 1,8 miljoen mensen aan deze ziekte. Het streven is dat tuberculose in 2050 niet meer voorkomt.

Dat kan door het investeren in wetenschappelijk onderzoek, het bundelen van kennis, kunde en expertise uit de maatschappij, bedrijfsleven en de wetenschap. Het uitdragen van deze kennis, kunde en expertise vanuit Nederland biedt kansen om wetenschap en wereldwijde eliminatie van deze ernstige infectieziekte met elkaar te verbinden. In een vorig jaar verschenen rapport van KNCV Tuberculosefonds en 21 onderzoeksgroepen blijkt dat Nederland uitblinkt in vier gebieden op tbc-onderzoek: fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, onderzoek vaar verspreiding van de infectie, verbetering van de behandeling en het versterken van gezondheidssystemen. De manier waarop Nederland tbc-onderzoek uitvoert sluit naadloos aan bij de wetenschapsvisie van de Nederlandse overheid.

Nederland maakt met de schat aan kennis, kunde en expertise het verschil in de bestrijding van tuberculose. Daarnaast trekt het wetenschappelijk talent aan. Met aandacht vanuit de Nederlandse regering voor de uitdagingen maar vooral de kansen op het gebied van tuberculose-onderzoek kan Nederland een unieke positie innemen op dit vlak van wetenschap.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.