Met elke behandelde tbc-patiënt voorkomen we verspreiding en redden we talloze levens.

Het tijdig behandelen van patiënten met tuberculose is dé manier om verspreiding van de ziekte te stoppen.

In het dichtbevolkte Nigeria is tuberculose een gigantisch probleem. De ziekte kost 180.000 mensen per jaar het leven en verspreidt zich ongeremd door het land. Dat komt omdat veel tbc-patiënten niet wéten dat ze tuberculose hebben. Het goede nieuws is dat we dit kunnen veranderen. Met FAST, onze succesvolle aanpak voor het sneller opsporen, behandelen én genezen van tbc-patiënten.

FAST: Finding tb-patients Actively – Seperate safely – Treat

kncv-general-hospital-apapa-1Dr. Madiba Adopacho, medisch directeur bij het ziekenhuis in Apapa: “KNCV tuberculosefonds heeft speciale hoestteams opgeleid die actief op zoek gaan naar hoestende patienten, in wachtkamers bijvoorbeeld. Als ze hoestende patienten zien dan ze hen of ze ook last hebben van koorts, nachtzweten of gewichtsverlies; symptomen die wijzen op tuberculose. Patienten met deze symptomen brengen ze naar een goed geventileerde ruimte, weg van andere patienten om verspreiding te voorkomen.
Daar worden ze getest en binnen twee uur weten ze of ze tuberculose hebben en zelfs welk type tuberculose de patient heeft. En kan de juiste behandeling direct starten.”

Het programma draait inmiddels in diverse regionale ziekenhuizen in Nigeria.
Dr. Adopacho: “In de eerste maanden ontdekten we gelijk al een record aantal nieuwe tbc-patiënten. Patiënten die we anders gemist zouden hebben. Deze mensen krijgen nu direct de juiste behandeling. Dat heeft een dubbele werking: niet alleen zorgen we er voor dat patiënten genezen kunnen worden, ook voorkomen we dat tuberculose nieuwe slachtoffers blijft maken. Want met elke behandelde patiënt voorkomen we verspreiding en redden we talloze levens.”