Iedereen kan tuberculose krijgen, maar niemand hoeft er aan te sterven

Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Vandaag op Wereld Stop Tuberculose Dag vragen KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en extra aandacht voor deze ziekte die nog altijd onvoorstelbaar veel slachtoffers maakt. Elke dag sterven wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tuberculose. Onnodig, dat maakt het zo ontzettend wrang.

Tuberculose is een mondiaal gezondheidsprobleem. Iedereen kan tuberculose krijgen. De ziekte maakt geen onderscheid in leeftijd, geslacht, sociale status of nationaliteit. Maar als we patiënten actief opsporen, snel de juiste diagnose stellen en op de juiste manier behandelen, hoeft níemand aan tuberculose te sterven.

In Nederland is de verspreiding van tuberculose goed onder controle dankzij een goedwerkend systeem van tbc-opsporing en –behandeling. Maar in een tijdperk waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, blijft een goedwerkende en effectieve bestrijding van de grensoverschijdende ziekte hard nodig.

Wereld Stop Tuberculose Dag

Robert Koch ontdekte op 24 maart 1882 de tuberkelbacil. 24 Maart wordt dan ook wereldwijd aangegrepen om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Laat je stem horen tegen tbc