Nieuwe medicijnen en kortere behandeling bieden MDR-tbc-patiënt hoop

Na bijna veertig jaar zijn er eindelijk nieuwe medicijnen beschikbaar voor patiënten met multiresistente (MDR) tuberculose. Dat betekent nieuwe hoop voor mensen voor wie niet of nauwelijks meer behandeling mogelijk was en kortere, beter vol te houden behandeltrajecten.

Met Challenge TB, gefinancierd door USAID, ondersteunt KNCV Tuberculosefonds de introductie van nieuwe medicijnen en kortere behandeltrajecten in achttien landen. Zo ook in Kirgizië, waar na een intensieve voorbereiding de eerste patiënten in januari van start konden met een verkort behandeltraject. Vijf maanden later waren er 62 patiënten gestart, waaronder zeven jongeren en drie kinderen. De verkorte behandeling duurt slechts negen in plaats van de gebruikelijke 20 tot 24 maanden, een enorme vooruitgang. Op het moment van schrijven hebben zes patiënten de eerste intensieve fase in het ziekenhuis afgesloten. Zij kunnen nu ambulant worden behandeld.

Intensieve voorbereiding

Aan de introductie van nieuwe medicijnen en korte behandeltrajecten gaat een lang en intensief traject vooraf. Alle raderen moeten in elkaar passen, van commitment van de overheid tot aanpassen van richtlijnen, van legitimatie en voorraadbeheer van medicijnen tot het systeem voor melding van bijwerkingen en van triage voor de juiste behandeling tot training van gezondheidswerkers. KNCV Tuberculosefonds initieert en ondersteunt deze programmatische invoering.

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.