Alle patiënten hebben recht op effectieve medicijnen tegen resistente tuberculose

Den Haag – Tussen 2000 en 2016 zijn wereldwijd 53 miljoen mensen genezen van tuberculose. Desondanks blijft tuberculose met bijna 1,7 miljoen sterfgevallen nog steeds de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Daarbij is er grote zorg over de achterblijvende diagnose en behandeling van multiresistente tuberculose (MDR-tbc[1]). Dat blijkt uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendmaakt in haar rapport ‘Global Tuberculosis Report 2017’. Slechts 1 op de 5 mensen met MDR-tbc wordt momenteel op tijd gevonden en  behandeld. Terwijl er nieuwe laboratorium testen en medicijnen beschikbaar zijn gekomen om deze gevaarlijke vorm van tuberculose snel op te sporen en succesvol te behandelen.

Na 40 jaar zijn er eindelijk nieuwe tbc-medicijnen beschikbaar, maar deze zijn nog voor maar heel weinig mensen toegankelijk,” zegt Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds. “We hebben dringend politieke betrokkenheid en extra fondsen nodig om deze nieuwe tbc-medicijnen breed beschikbaar te maken. Zo redden we levens en onderbreken we de keten van besmetting.”

KNCV Tuberculosefonds hielp het afgelopen jaar bij de introductie van nieuwe behandelingen in 19 zwaar door tuberculose getroffen landen. De eerste resultaten zijn veelbelovend: voor mensen voor wie tot voor kort geen behandeling meer mogelijk was, is er nu weer hoop op genezing. Daarnaast blijkt voor een deel van de patiënten de behandelperiode van 24 maanden te kunnen worden teruggebracht naar 9 maanden met minder bijwerkingen, waardoor patiënten de zware behandeling beter volhouden. Vorige week konden in Kirgizië de eerste patiënten na de nieuwe verkorte behandeling officieel genezen worden verklaard.

Kitty van Weezenbeek: “Resistente tuberculose vormt wereldwijd een belangrijke bedreiging voor  de volksgezondheid. We hebben dringend politiek leiderschap nodig om de epidemie daadkrachtig aan te pakken. Het is nu of nooit, met een WHO Ministeriële Conferentie over tuberculose op 16 en 17 november aanstaande in Moskou en een speciale sessie over de tbc-epidemie tijdens de algemene vergadering van de VN volgend jaar september.”

KNCV Tuberculosefonds levert als internationaal expertise centrum een belangrijke bijdrage aan de Ministeriële Conferentie in Rusland en werkt hand in hand met de WHO en partners om innovaties in de bestrijding van tuberculose beschikbaar te maken voor kwetsbare groepen wereldwijd.

De nieuwste schattingen van de WHO die vandaag zijn gepubliceerd, tonen aan dat tuberculose wereldwijd de negende doodsoorzaak is en de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Jaarlijks overlijden bijna 1,7 miljoen mensen aan deze goed behandelbare ziekte. Dat betekent dat er meer mensen aan tuberculose overlijden dan aan een ziekte als HIV/AIDS. In 2016 kregen naar schatting 490.000 mensen MDR-tbc.

[1] Bij MDR-tbc is de ziekteverwekker ongevoelig voor de twee krachtigste medicijnen tegen tuberculose.

Het complete rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is te vinden via www.who.int/tb

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.