Wereld X-ray Dag

Vandaag is het ‘World X-Ray Day’, de dag waarop Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923), hoogleraar natuurkunde aan de Duitse Universiteit van Würzburg, zijn memorabele uitvinding deed. Ook bij het vaststellen van de ziekte tuberculose (tbc) wordt de X-ray nog altijd veelvuldig gebruikt.

Een nauwkeurige, snelle diagnose van tuberculose (tbc) is van cruciaal belang voor het verbeteren van tbc-patiëntenzorg en het verminderen van tbc-overdracht. De meest gebruikte onderzoeksmethodes voor het vaststellen van tbc zijn:

#1. Tuberculinehuidtest (mantoux)

Hiermee kan een infectie met de tbc-bacterie worden aangetoond. Bij deze test wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de linkeronderarm gespoten. Als het lichaam afweerstoffen heeft gemaakt tegen tuberculose, dan zullen deze gaan reageren op de testvloeistof en een bobbeltje in de huid veroorzaken.

#2. IGRA (Immune Gamma Release Assay)

De IGRA is een test die afweerstoffen in het bloed kan aantonen. De test wordt vaak gebruikt in combinatie met de tuberculinehuidtest. Wanneer de tuberculinehuidtest aangeeft dat er mogelijk een infectie met tuberculose is, geeft een positieve IGRA reactie meer zekerheid over de diagnose.

#3. Röntgenfoto

De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Hierom zal er bij verdenking op tuberculose ook altijd een röntgenfoto van de longen worden gemaakt. Ook voor screening wordt de röntgenfoto vaak gebruikt.

#4. Bacteriologisch onderzoek

Als er duidelijke aanwijzingen zijn voor tuberculose, wordt er ook onderzoek van sputum of eventuele andere materialen (zoals bijvoorbeeld urine of weefsel) gedaan. Door microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) kan worden vastgesteld of de tbc-bacterie in het lichaamsmateriaal aanwezig is. Ook kan door laboratoriumonderzoek op het materiaal worden vastgesteld of de bacterie wel reageert op de diverse medicatie. Resistentie wordt op deze manier vastgesteld.

#5. Nieuw: ontlastingstest

Er wordt hard gewerkt aan een innovatief project om pijn te verminderen voor kinderen die een tuberculose-diagnose ondergaan. De diagnose van tuberculose vereist nu nog sputum wat voor kinderen, met name onder de vijf jaar, pijnlijk kan zijn. Ze moeten met geweld hoesten wat niet altijd lukt en anders moet met een buis genoeg sputum uit de longen voor de test verzameld worden. Wanneer deze mogelijkheid ook nog eens ontbreekt, worden kinderen vaak verkeerd gediagnosticeerd. Een alternatief is het gebruik van ontlastingsmonsters in plaats van sputum. KNCV Tuberculose Fonds test op het moment deze vereenvoudigde aanpak in Ethiopië.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.