Hoog Chinees bezoek op tuberculose-studiereis in Nederland

Een delegatie van het Chinese Tuberculosis Control and Prevention-programma bracht van 6 tot en met 9 november 2017 een bezoek aan Nederland. Deze studiereis werd georganiseerd door KNCV Tuberculosefonds.

De delegatie bestond uit zeven Chinese hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de directeur van het National Center for Tuberculosis Control and Prevention, hoogleraar Lixia Wang. Bezocht werden onder meer de GGD’s in Amsterdam en Den Haag, evenals het Leids Universiteit Medisch Centrum. In een bliksembezoek aan het Leidse ziekenhuis van ongeveer twee uur vertelden hoogleraren Tom Ottenhoff, Sjaak Neefjes en Annemieke Geluk en dokter Sandra Arend over het Leidse onderzoek naar tuberculose, de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen en de diagnostiek van tuberculose in de kliniek en het veld. Hoogleraar Lixia Wang lichtte op haar beurt de rol van haar instituut in China toe.

Tom Ottenhof toonde zich verheugd over het bezoek: “Heel bijzonder dat deze Chinese delegatie speciaal naar het LUMC kwam om te horen over ons tuberculose-onderzoek. Dat biedt ook nieuwe interessante mogelijkheden om samen te werken, bijvoorbeeld op het gebied van de ontwikkeling van een diagnostische test.”

In het kader van de reis werd ook het hoofdkantoor van KNCV Tuberculosefonds bezocht waar de Chinese delegatie zich enthousiast uitliet over de goede en lange samenwerking met KNCV. Lixia Wang hield tot slot een inspirerende lezing over het succes van ‘TB Control in China’.