Dit wil je niet voor je (klein)kind

Maxime was nog geen twee jaar toen hij de diagnose multiresistente tuberculose (MDR-tbc) kreeg. De behandeling van deze ziekte is zwaar en duurt gewoonlijk zo’n 24 maanden. Daarvan zou hij acht maanden lang zeer pijnlijke injecties krijgen en tot wel 20 pillen per dag moeten slikken. Medicijnen die ernstige bijwerkingen zoals doofheid kunnen veroorzaken.

Voor de kleine Maxime liep het gelukkig anders. Want juist op dat moment introduceerde KNCV Tuberculosefonds in Kirgizië, het land waar hij woont, kortere behandelingstrajecten voor MDR-tbc.* Specifiek voor patiënten die niet eerder tuberculose hebben gehad. Zoals Maxime. Zijn behandeling hoefde hierdoor geen 24, maar 9 tot 12 maanden te duren. Minstens de helft korter!

Hele familie besmet

Maximes familie was enorm opgelucht toen ze het nieuws over de kortere behandeling hoorden. Ook al is 9 maanden voor een kind nog altijd zwaar. “Toen ik de diagnose hoorde, kon ik maar niet tot rust komen”, vertelt Maximes oma Olga terwijl ze haar kleinzoon stevig in haar armen houdt. “De hele familie is besmet met tbc. Maximes opa, zijn oom, zijn moeder en hij nu ook. Dit wil je niet voor je (klein)kind.

Blauwe plekken

Maandenlang was Olga dag en nacht bij haar kleinzoon in het tbc-kinderziekenhuis in Bishkek. Maximes moeder werd ondertussen in een ander ziekenhuis behandeld, ook voor MDR-tbc. “Van haar hoor ik hoe enorm pijnlijk de behandeling is”, zegt Olga. Maxime kreeg vier maanden lang elke dag een injectie, de helft korter dan bij de standaardbehandeling. “Aan de pijn raakte hij gewend, maar hij zat onder de blauwe plekken.”

Lekker rondrennen

Inmiddels loopt Maxime weer over van energie, zoals hoort bij een tweejarige. Zijn longen zijn gelukkig niet aangetast door de ziekte. “Hij was wel heel onrustig in het ziekenhuis,” vertelt zijn oma, “vooral na het innemen van zijn pillen. Hij wilde lekker rennen in de gang, maar dat kon niet.”

Hoop voor de toekomst

“Het moeilijkste ligt nu achter ons”, zegt Olga, die nauwkeurig de dagen aftelt tot Maximes behandeling is afgelopen. Met haar dochter en kleinzoon allebei weer thuis en aan het herstellen, durft ze weer aan een toekomst voor haar familie te denken.

*Dit verhaal maakt onderdeel uit van het Challenge TB project dat wordt gefinancierd door USAID en geleid door KNCV Tuberculosefonds.