Dit wil je niet voor je (klein)kind

Maxime was nog geen twee jaar toen hij de diagnose multiresistente tuberculose (MDR-tbc) kreeg. De behandeling van deze ziekte is zwaar en duurt gewoonlijk zo’n 24 maanden. Daarvan zou hij acht maanden lang zeer pijnlijke injecties krijgen en tot wel 20 pillen per dag moeten slikken. Medicijnen die ernstige bijwerkingen zoals doofheid kunnen veroorzaken.

Voor de kleine Maxime liep het gelukkig anders. Want juist op dat moment introduceerde KNCV Tuberculosefonds in Kirgizië, het land waar hij woont, kortere behandelingstrajecten voor MDR-tbc.* Specifiek voor patiënten die niet eerder tuberculose hebben gehad. Zoals Maxime. Zijn behandeling hoefde hierdoor geen 24, maar 9 tot 12 maanden te duren. Minstens de helft korter!

Hele familie besmet

Maximes familie was enorm opgelucht toen ze het nieuws over de kortere behandeling hoorden. Ook al is 9 maanden voor een kind nog altijd zwaar. “Toen ik de diagnose hoorde, kon ik maar niet tot rust komen”, vertelt Maximes oma Olga terwijl ze haar kleinzoon stevig in haar armen houdt. “De hele familie is besmet met tbc. Maximes opa, zijn oom, zijn moeder en hij nu ook. Dit wil je niet voor je (klein)kind.

Blauwe plekken

Maandenlang was Olga dag en nacht bij haar kleinzoon in het tbc-kinderziekenhuis in Bishkek. Maximes moeder werd ondertussen in een ander ziekenhuis behandeld, ook voor MDR-tbc. “Van haar hoor ik hoe enorm pijnlijk de behandeling is”, zegt Olga. Maxime kreeg vier maanden lang elke dag een injectie, de helft korter dan bij de standaardbehandeling. “Aan de pijn raakte hij gewend, maar hij zat onder de blauwe plekken.”

Lekker rondrennen

Inmiddels loopt Maxime weer over van energie, zoals hoort bij een tweejarige. Zijn longen zijn gelukkig niet aangetast door de ziekte. “Hij was wel heel onrustig in het ziekenhuis,” vertelt zijn oma, “vooral na het innemen van zijn pillen. Hij wilde lekker rennen in de gang, maar dat kon niet.”

Hoop voor de toekomst

“Het moeilijkste ligt nu achter ons”, zegt Olga, die nauwkeurig de dagen aftelt tot Maximes behandeling is afgelopen. Met haar dochter en kleinzoon allebei weer thuis en aan het herstellen, durft ze weer aan een toekomst voor haar familie te denken.

*Dit verhaal maakt onderdeel uit van het Challenge TB project dat wordt gefinancierd door USAID en geleid door KNCV Tuberculosefonds.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.