TBC-expositie A Story of Hope in Hilversum

Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september is in de voormalige patiëntenverblijven van Zonnestraal Hilversum de tentoonstelling A Story of Hope van KNCV Tuberculosefonds te zien. Van 13 september t/m 7 oktober staat de expositie in het Dudok Architectuur Centrum in het Raadhuis. De tentoonstelling geeft een indringend overzicht van de strijd tegen tuberculose, waaraan wereldwijd 1,7 miljoen mensen per jaar sterven. De historische rol van het Hilversumse sanatorium in de bestrijding van de ziekte wordt tevens belicht.

Van historie naar actualiteit
In 1928 opende Zonnestraal voor het eerst de deuren als arbeids- en nazorgkolonie voor aan TBC-lijdende diamantbewerkers. De modernistische architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet realiseerden hun ontwerp met de hulp van Jan Gerko Wiebenga volgens de nieuwste ideeën op het gebied van architectuur, bouwtechniek en zorg. Het ‘complex van licht en lucht’ geldt tegenwoordig als icoon van het Nieuwe Bouwen.

In de geschiedenis van TBC-bestrijding in Nederland neemt Zonnestraal eveneens een prominente plek in, mede door de toen al innovatieve medische aanpak. In de beginjaren waren er nog geen medicijnen tegen TBC en waren rust, ruimte en frisse lucht de belangrijkste remedie. Dankzij een waterdicht en patiëntvriendelijk tuberculoseprogramma met een snelle opsporing en effectieve behandeling is de ziekte in Nederland nu onder controle.

A Story of Hope
Dat TBC ook in andere landen overwonnen moet worden, maakt de tentoonstelling A Story of Hope duidelijk. De bezoeker krijgt inzicht in de programma’s die KNCV Tuberculosefonds inzet om een TBC-vrije wereld te realiseren. De TBC-bacterie wordt onder de loep genomen, ex-patiënten komen aan het woord en door middel van een tijdslijn wordt tuberculose door de jaren heen belicht.

A Story of Hope is na de Open Monumentendagen van 13 september t/m 7 oktober te zien in het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in het Raadhuis in Hilversum. Het DAC is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur.  Van 24 t/m 27 oktober is de expositie te bezoeken in het World Forum in Den Haag. Daar vindt de ‘49e Union World Conference on Lung Health’ plaats, met bijna 4.000 TBC-experts uit 125 landen. Vanaf 2019 reist de expositie door een aantal landen waar KNCV Tuberculosefonds werkt aan TBC-bestrijding.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.