KNCV Tuberculosefonds: VN-beloften omzetten in daden

DEN HAAG – KNCV Tuberculosefonds kijkt tevreden terug op de Algemene Vergaderingen van de Verenigde Naties over tuberculose (TBC), de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Wereldleiders deden bij die gelegenheid belangrijke toezeggingen, die nodig zijn om de TBC-epidemie tegen 2030 te overwinnen. Daarbij ging het niet alleen om verbetering in eigen land, maar ook om internationale bijdragen aan de ontwikkeling en introductie van nieuwe lab tests en medicijnen.

Dagelijks sterven nu ruim 4.000 mensen aan TBC, terwijl de ziekte goed te behandelen is. Het streven om de TBC-epidemie tegen 2030 te stoppen valt onder de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling – Sustainable Development Goals – die de VN in 2015 overeen kwamen. Voor het eerst in de geschiedenis was woensdag een VN-bijeenkomst helemaal op TBC gericht. In New York werd onder meer toegezegd dat 40 miljoen mensen met TBC eind 2022 de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook worden 30 miljoen mensen preventief behandeld om te voorkomen dat zij TBC ontwikkelen.

Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds geldt als het internationale expertisecentrum op het gebied van TBC-bestrijding. Directeur Kitty van Weezenbeek was bij de VN-bijeenkomst. Van Weezenbeek: “In New York is een geweldige stap gezet. Nu is het zaak om deze politieke beloften om te zetten in concrete daden. Er valt veel te doen en de Nederlandse TBC-deskundigen van KNCV en academisch centra staan klaar om de innovaties vorm te geven.”

Vaccin
Behalve op politiek gebied, was er in New York ook op medisch vlak goed nieuws voor de TBC-bestrijding. Zo is er eindelijk uitzicht op een veelbelovend vaccin en komen er baanbrekende nieuwe laboratoriumtesten en medicijnen aan. Van Weezenbeek: “De preventie, diagnose en behandeling van actieve TBC gaan de komende jaren veel makkelijker worden. Aan ons de taak deze innovaties optimaal samen te brengen in de TBC-programma’s die wij wereldwijd ondersteunen.”

Internationale tuberculose-conferentie in Den Haag
Om nog meer grote stappen te zetten in de strijd tegen TBC, komen zo’n 4.000 experts uit meer dan 125 landen volgende maand bijeen in Den Haag. KNCV Tuberculosefonds is samen met de gemeente Den Haag mede-organisator van de 49th Union World Conference on Lung Health (24 t/m 27 oktober) in het World Forum. Naast het congres voor professionals is er ook een publieksprogramma.

FOTO: Het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.
FOTOCREDIT: UN Photo/Rick Bajornas

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.