Prinses Margriet aanwezig bij TBC-conferentie

Beschermvrouwe bij centennial diner en opening 49th Union World Conference on Lung Health

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is 23 oktober aanwezig in de Ridderzaal bij The Union President’s Centennial Dinner, op de vooravond van de 49th Union World Conference on Lung Health. Op 24 oktober spreekt zij bij de opening van de internationale conferentie in het World Forum in Den Haag. Als beschermvrouwe van KNCV Tuberculosefonds is Prinses Margriet nauw verbonden met de strijd tegen TBC. Prinses Akishino van Japan is ook bij beide gelegenheden aanwezig.

Met 1,6 miljoen sterfgevallen per jaar, is tuberculose de dodelijkste infectieziekte ter wereld. De conferentie (24 t/m 27 oktober 2018) brengt zo’n 3.000 TBC-experts uit meer dan 125 landen bijeen. The International Union Against Tuberculosis and Lung Disease is de organisator van de conferentie. De gemeente Den Haag en KNCV Tuberculosefonds zijn local host.

Prinses Margriet zet zich al sinds 2010 in voor de strijd tegen TBC. Als beschermvrouwe van het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds – het internationale expertisecentrum op dit gebied – trad zij destijds in de voetsporen van haar overgrootmoeder, koningin Emma. De voormalig koningin verloor haar zus Sophie op 15-jarige leeftijd aan tuberculose, destijds volksziekte nummer één in Nederland. Ook koningin Wilhelmina en Juliana verbonden zich als beschermvrouwen aan KNCV Tuberculosefonds, dat dit jaar 115 jaar bestaat.

In Nederland is tuberculose inmiddels onder controle. Tijdens de 49th Union World Conference on Lung Health is er op vrijdag 26 oktober speciale aandacht voor de geschiedenis van TBC-bestrijding in Nederland. Dit is in de Community Space van het World Forum en vrij toegankelijk voor iedereen. Voor de TBC-professionals staan op de conferentie onder meer ontwikkelingen op het gebied van multiresistente tuberculose, nieuwe medicijnen, stigmareductie en TBC bij kinderen op het programma.

Tijdens The Union President’s Centennial Dinner op de vooravond van de conferentie houdt onder andere de Minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins een toespraak.

FOTOCREDIT: RVD – Anko Stoffels