Nederlandse innovaties op 49th Union World Conference on Lung Health

Mobiele kliniek screent met kunstmatige intelligentie

DEN HAAG,  17 oktober 2018

Tuberculose is te genezen en toch is het de dodelijkste infectieziekte ter wereld, met ruim 4.000 sterfgevallen per dag. Tijdens de Union World Conference in het World Forum in Den Haag (24 t/m 27 oktober), kwamen TBC-experts uit zo’n 125 landen bijeen. Nieuwe innovaties en ontwikkelingen op het gebied van TBC-bestrijding stonden daarbij centraal. Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds (KNCV) was local host van de conferentie en presenteerde een aantal innovatieve projecten en onderzoeksresultaten. De OneStopTB-vrachtwagen, een mobiele kliniek op zonne-energie, was daar een sprekend voorbeeld van.

OneStopTB

Een van de grote uitdagingen in de TBC-bestrijding, is het vinden van mensen die niet weten dat ze besmettelijk  zijn en de ziekte overdragen aan anderen. De OneStopTB kliniek kan zelfs mensen op de meest afgelegen plaatsen bereiken. Dit initiatief van KNCV Tuberculosefonds combineert röntgen- en lab-innovaties met unieke software (ontwikkeld door Delft Imaging Systems) die het mogelijk maakt foto’s te beoordelen zonder radioloog. Daardoor kunnen de opgespoorde patiënten nog dezelfde dag met hun behandeling starten.  Op deze manier kunnen per truck 300 mensen per dag op TBC worden onderzocht, waar dan ook ter wereld.

Meer Nederlandse innovaties

Een van de trucks van OneStopTB is tijdens de Union World Conference te zien in het Holland Pavilion. Daar presenteren ook Philips, Topicus, het RIVM en het Nederlands netwerk van TBC-onderzoekers, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van TBC-bestrijding (accreditatie verplicht). Op vrijdag 26 oktober is er in de voor iedereen vrij toegankelijke Community Space een Nederlandse inspiratiemiddag. Daar wordt een inkijkje gegeven in het verleden, heden en de toekomst van de TBC-bestrijding in Nederland en de inzet van Nederlandse expertise en ervaring wereldwijd.

Breaking news en aansprekende onderzoeksresultaten

De conferentie werd georganiseerd door The Union. Ruim 3.500 TBC-experts – en geïnteresseerde media – bezochten de conferentie waarbij onder meer ontwikkelingen op het gebied van multiresistente tuberculose, nieuwe medicijnen, stigmareductie en TBC bij kinderen op het programma stonden. Bij The Union President’s Centennial Dinner waren dinsdag 23 oktober onder anderen prinses Margriet en de Japanse prinses Akishino aanwezig. Woensdag 24 oktober presenteerde KNCV een baanbrekende methode om TBC bij kinderen op te sporen.