2018: KNCV Tuberculosefonds blikt terug op een indrukwekkend jaar

Bij KNCV Tuberculosefonds kijken we met gepaste trots terug op 2018. Het was een indrukwekkend jaar, met veel aandacht voor tuberculose (TBC). De afdeling communicatie en fondsenwerving wil alle donateurs, (voormalig) TBC-patiënten, partners en collega’s bedanken voor hun bijdragen en inzet. Zonder jullie was het niet gelukt om TBC zo in de kijker te spelen.

Iedereen kan de tering krijgen. Maar het hoeft niet!

De KNCV-campagne ‘Iedereen kan de tering krijgen’ maakte rond Wereld Stop Tuberculosedag (24 maart 2018) heel wat tongen los. Want schelden is natuurlijk niet netjes, maar weinig mensen weten wat ‘de tering’ eigenlijk betekent: tuberculose! Onze ambassadeur, actrice en oud-TBC-patiënte Imanuelle Grives – was onder andere te gast bij Koffietijd om te vertellen over ‘de tering’. Ze was ook het boegbeeld van de campagne.

Wat is tuberculose?

Om de kennis over tuberculose, de symptomen en de behandeling bij meer mensen te vergroten, ontwikkelde KNCV een korte informatieve film. Op een eenvoudige, heldere en aansprekende manier wordt daarin uitleg gegeven over de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. De video kan je hier bekijken.

A Story of Hope

De tentoonstelling A Story of Hope van KNCV Tuberculosefonds werd in 2018 ontwikkeld en geeft een overzicht van de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte door de jaren heen.

De tentoonstelling was te zien in het voormalig sanatorium Zonnestraal (Hilversum), het Dudok Architectuurcentrum (Hilversum), het stadhuis van Den Haag en in het World Forum (Den Haag). In 2019 reist de tentoonstelling naar een aantal landen waar KNCV Tuberculosefonds werkt aan TBC-bestrijding. Bekijk hier de teaser.

Tering-ambassadeur Anne Kuik

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik heeft in het najaar van 2018 als eerste Nederlandse parlementariër de Verklaring van Barcelona ondertekend; hét internationale document waarmee politici zich committeren aan de strijd tegen tuberculose. Als jonge parlementariër wil Anne Kuik andere jongeren wijzen op de gevaren van de ziekte. Als ‘tering-ambassadeur’ wil ze de bewustwording en bekendheid van TBC vergroten. Bij KNCV Tuberculosefonds zijn we natuurlijk heel blij met zo’n geweldige ambassadeur. Lees meer over Anne Kuik: https://www.kncvtbc.org/2018/09/25/tweede-kamerlid-anne-kuik-wordt-tering-ambassadeur/

49th Union World Conference on lung health

‘s Werelds grootste conferentie op het gebied van longziekten, vond van 24 t/m 27 oktober plaats in het World Forum in Den Haag. KNCV Tuberculosefonds was local host van de conferentie, waar ruim 3500 TBC-experts uit 125 landen bijeenkwamen. Naast het congres voor professionals, was er ook een publieksprogramma. Bekijk hier een sfeerimpressie.

KNCV poeptest doorbraak in TBC-bestrijding bij kinderen

KNCV Tuberculosefonds haalde dit jaar de (inter)nationale pers met een geweldige doorbraak: de KNCV poeptest. Met deze eenvoudige en pijnloze test kan TBC bij kinderen worden gediagnosticeerd. Tot nu toe is daar slijm voor nodig, wat met pijnlijke methodes (slangetjes naar de maag of neusholte) bij kinderen wordt weggehaald. Het streven van KNCV is dat in 2020 alle kinderen ter wereld toegang hebben tot de poeptest. Meer over de poeptest: https://www.kncvtbc.org/2018/10/25/nederlandse-poeptest-doorbraak-in-tbc-bestrijding-bij-kinderen/

Wat weet u nog van TBC? Dwalen in verhalen

Het ‘krasje’ halen bij de schoolverpleegster… Je beste vriendje lange tijd missen omdat hij naar het sanatorium moest om te herstellen… Veel Nederlanders die rond de Tweede Wereldoorlog zijn geboren, hebben nog krachtige herinneringen aan TBC, ofwel de tering. Deze verhalen mogen niet vergeten worden. In onze nieuwe campagne roepen wij daarom iedereen op om TBC-herinneringen te delen. Ook mensen die recent TBC hebben gehad, kunnen hun verhaal vertellen. En iedereen is welkom om de verhalen van anderen te lezen op: https://www.dwaleninverhalen.nl/

2019

In 2019 zetten we de campagne Dwalen in verhalen voort. Rond Wereld Stop Tuberculosedag (24 maart 2019) hopen we weer voor veel aandacht rond TBC te kunnen zorgen. Maar natuurlijk niet alleen dan; een ziekte die dagelijks ruim 4.000 mensen onnodig het leven kost, verdient nog veel meer aandacht. Daar kunnen we bij KNCV Tuberculosefonds niet alleen voor zorgen. We hopen dat jij ons in 2019 ook (weer) steunt en onze activiteiten volgt via Twitter en Facebook. Samen maken we tuberculose een ziekte van vroeger. Overal ter wereld.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.