Tering-ambassadeur Anne Kuik bezoekt Beatrixoord

In haar hoedanigheid van ‘tering-ambassadeur’ heeft CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik vandaag het tuberculosecentrum Beatrixoord in Haren bezocht. Tijdens dit bijzondere werkbezoek ontmoette de Groningse een voormalig TBC-patiënt en werd bijgepraat door onder meer longarts Wiel de Lange en Max Meis, senior consultant van KNCV Tuberculosefonds. Anne Kuik: ,,Voordat ik ambassadeur werd wist ik niet dat we juist hier in het noorden specialistische kennis en hulp ter bestrijding van TBC hebben. Heel indrukwekkend.”

“Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar elk jaar 1,6 miljoen mensen aan overlijden. In Nederland komt het gelukkig nog maar weinig voor, ik heb vandaag gezien hoe risico’s en verspreiding worden aangepakt”, vervolgde Anne Kuik. “Ik vond het bijzonder om met een inmiddels genezen TBC-patiënt te praten. Er is veel schaamte rond deze ziekte. Ik ben blij dat deze man er zo open en eerlijk over durfde te vertellen.”

KNCV Tuberculosefonds, hét internationale expertisecentrum op het gebied van TBC-bestrijding, was de initiatiefnemer voor de bijeenkomst in Haren. Beatrixoord geldt als nationaal en internationaal expertisecentrum voor de behandeling van complexe tuberculose. Ook GGD Groningen droeg bij aan het programma. René Bolle, CDA-fractievoorzitter van de Groningse gemeenteraad, was ook aanwezig.

Anne Kuik: “Als Nederland nemen we op het gebied van TBC-bestrijding internationaal een koppositie in. Dat is mooi om te zien en ontzettend belangrijk. Hier is de ziekte goed onder controle, met zo’n 800 mensen per jaar die ziek worden. Maar wereldwijd veroorzaakt het nog ontzettend veel leed. Dat is onacceptabel en daar moeten we ons voor blijven inzetten.”

Meer over Anne Kuik en haar rol als tering-ambassadeur, is hier te lezen.

FOTO: CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik (rechts) en longarts Wiel de Lange (links) in het tuberculosecentrum Beatrixoord.