Unieke samenkomst TBC- en HIV-experts in Scheveningen

Tweejaarlijkse Wolfheze Workshops legt focus op alarmerende tandem van infectieziekten

DEN HAAG, 15 mei 2019

Internationale experts op het gebied van tuberculose- (TBC-) en HIV-bestrijding komen vandaag bijeen in Scheveningen tijdens de Wolfheze Workshops. De alarmerende tandem van TBC/HIV in de Europese regio vraagt om een gezamenlijke aanpak in de bestrijding van deze infectieziekten. KNCV Tuberculosefonds en de mede-organisatoren, de wereldgezondheidsorganisatie (WHO/Europe) en het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) benadrukken de urgentie en streven naar concrete stappen om de samenwerking te versterken. 

Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan overlijden. De meest recente cijfers van ECDC/WHO Europese regio tonen aan dat in 2017 bij 275.000 mensen in de Europese regio TBC werd geconstateerd. De WHO/Europe schat dat daarvan 27.000 mensen ook met HIV zijn besmet. “TBC en HIV gaan helaas hand in hand: mensen met HIV lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van TBC én TBC is de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met HIV”, aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds. In veel landen boekt de gezamenlijke bestrijding van TBC en HIV echter nog onvoldoende vooruitgang. De bijeenkomst in Scheveningen is gericht op het maken van concrete stappen om de zorg voor mensen met TB/HIV te verbeteren.

Een geïntegreerde, patiëntgerichte aanpak van TBC/HIV-zorg is al ruim vijftien jaar een van de speerpunten van het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds, dat geldt als internationaal expertisecentrum op het gebied van TBC-bestrijding. Van Weezenbeek: “Onze projecten hebben aangetoond dat effectieve samenwerking ons in staat stelt om mensen met TBC en HIV tijdig op te sporen, hen effectiever te behandelen en om stigma te reduceren. We moeten dit overal ter wereld tot de norm maken.”

In september 2018 organiseerde KNCV Tuberculosefonds voorafgaand aan de eerste algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York over tuberculose, al een TBC/HIV-ontbijtsessie. In Scheveningen wordt hier tijdens de openingsdag van de Wolfheze Workshops op doorgepakt. Morgen en overmorgen ligt de focus volledig op TBC-bestrijding in West-Europa, Oost-Europa en Centraal-Azië met als thema ‘het vertalen van VN-beloften naar daden’. In totaal zijn bij de verschillende sessies 150 experts uit 31 landen aanwezig.

Wolfheze Workshops

In 1990 werd door KNCV Tuberculosefonds in Wolfheze (nabij Arnhem) voor de eerste keer een internationale workshop georganiseerd waar experts de nodige interventies bespraken om TBC in Europa te elimineren. In de bijna 3 decennia hierna is dit evenement iedere twee jaar georganiseerd en de naam en de geest van de eerste ‘Wolfheze Workshops’ zijn behouden. Dit jaar vindt het plaats in het Bilderberg Europa Hotel in Scheveningen (15 t/m 17 mei).

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.