Wolfheze Workshops 2019: inspiratie en kennisoverdracht uit de praktijk

Bij KNCV Tuberculosefonds kijken we tevreden terug op de Wolfheze Workshops 2019 (15 t/m 17 mei). In Scheveningen kwamen drie dagen lang 160 TBC-experts uit ruim 40 landen uit West-Europa, Oost-Europa en Centraal-Azië bijeen. “We zijn iedereen dankbaar voor hun inzet en motivatie om van elkaar te leren en samen concrete stappen te zetten in het verbeteren van de TBC-bestrijding in de Europese regio”, aldus Ieva Leimane, Wolfheze coördinator van KNCV Tuberculosefonds.

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO Europe) en het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) organiseert KNCV Tuberculosefonds tweejaarlijks de Wolfheze Workshops. Leimane: “Deze editie werden kennis en ervaringen uitgewisseld op het gebied van TB/HIV-co-infectie, stigmareductie, multiresistente tuberculose, preventie en onderzoek. Daarnaast zijn nieuwe werkgroepen voorgesteld met als focus extrapulmonale TBC, laboratoria, sociale determinanten en infectiecontrole.”

TBC/HIV-tandem onder de aandacht

De kennisuitwisseling gebeurde aan de hand van presentaties, paneldiscussies en workshops. Op de openingsdag schoven daarbij voor het eerst in de bijna 30-jarige geschiedenis van de Wolfheze Workshops ook experts op het gebied van HIV-bestrijding aan. Met dit unieke samenzijn werd een belangrijk vervolg gegeven aan de zogenoemde VN High-Level Meeting to end AIDS (2016) en de VN High-Level Meeting on TB van vorig jaar. Wereldleiders hebben tijdens deze gelegenheden aanzienlijke toezeggingen gedaan over onder andere het bestrijden van de TBC/HIV-co-infectie. De alarmerende tandem van deze twee infectieziekten is een groot probleem in de Europese regio. Om hier beter op in te spelen, is een snelle implementatie van nieuwe technologieën en doorpakken op de getoonde politieke commitment vereist.

De belangrijkste aanbeveling van de TBC- en HIV-experts was dat prioriteit moet worden geven aan geïntegreerde diagnose en behandeling van patiënten met een TBC/HIV-co-infectie, vooral in geavanceerde HIV-gevallen. Zodat de patiënt niet tussen twee verschillende services heen en weer gestuurd wordt. Om de opschaling van een gezamenlijke aanpak te stimuleren, werd ook het belang van het delen van goede praktijkvoorbeelden en het beter documenteren van gegevens onderstreept.

Op dag 2 stond een sessie over verbeterde, TBC-zorg en -preventie op het programma, met als focus infectiepreventie en behandeling van latente TBC-infectie. Daarnaast werden voorbeelden van het Europese research initiatief gepresenteerd in een korte sessie over

wetenschappelijke en operationeel TBC-onderzoek. Het middagprogramma was geheel gewijd aan een update over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van MDR/RR TBC-management, -behandelingen en -richtlijnen, die bij moeten dragen aan een meer patiënt-vriendelijke en een effectievere behandeling van MDR/XDR-tuberculose.

Stigmareductie-interventies centraal

Stigmareductie-interventies stonden centraal op de derde en laatste dag van de Wolfheze Workshops. “Een ontzettend belangrijk onderwerp. Als laatste op het programma, maar daardoor nog het beste in iedereens geheugen als ze hier vertrekken”, aldus Leimane.

De indringende presentatie van voormalig TBC-patiënt Sholpanata Kaldarov uit Kazachstan over het ‘photo voices’-project, staat alle aanwezigen zeker nog heel helder voor de geest. Door hier aan deel te nemen, wist Kaldarov zijn eigen beeld over TBC en de schaamte voor zijn ziekte te overwinnen. Door zijn verhaal te doen, droeg hij bij aan hetgeen waar de Wolfheze Workshops al bijna drie decennia voor staat: inspirerende kennisoverdracht en het uitwisselen van praktijkervaringen.

De volgende editie van de Wolfheze Workshops is in 2021.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.