Oproep tot bewustwording van AMR

KNCV Tuberculosefonds is een van de maatschappelijke organisaties die vandaag de oproep ondertekent voor het vergroten van de bewustwording over antimicrobiële resistentie (AMR) in Nederland. Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds, maakte dat bekend tijdens het side event van de ministeriële AMR-conferentie in Artis Micropia. Van Weezenbeek: “Resistente TBC en andere vormen van medicijnresistentie veroorzaken een humanitaire en economische ramp. Het is tijd om het tij te keren. Iedereen moet hieraan een bijdrage leveren.”

Micro-organismen (bacteriën, schimmels en virussen) ontwikkelen resistentie onder druk van het gebruik van antimicrobiële middelen. Onjuist gebruik versnelt dat proces. Dat geldt voor mensen, dieren en in de leefomgeving. Door toenemende mobiliteit van mensen, dieren en voedsel (én daarmee van micro-organismen) neemt de verspreiding van resistentie toe.

Publieke bewustwording en een sterkere verbinding tussen wetenschap, beleid en maatschappij, nationaal en internationaal, zijn noodzakelijk om meer vat te krijgen op AMR, zo onderstrepen de initiatiefnemers in de Oproep tot bewustwording van AMR (klik voor complete document). Van verstandig omgaan met antibiotica en antibioticaresten tot voedselkeuzes. Iedere burger is verantwoordelijk: iedereen kan actief bijdragen aan het voorkomen van de ontwikkeling en de verspreiding van resistentie.

Naast KNCV Tuberculosefonds wordt de oproep ondertekend door Artis Micropia, Amsterdam Institute for Global Health & Development, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde,  Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, Soa Aids Nederland, Stichting Werkgroep Antibioticabeleid, Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Wageningen Bioveterinary Research en ZonMw.

Op de ministeriële conferentie in Noordwijk onderstreepten ook minister Bruno Bruins (VWS) en Prinses Margriet – beschermvrouwe van KNCV Tuberculosefonds – het belang van maatschappelijke betrokkenheid rond AMR. Meer informatie over deze conferentie is hier te vinden.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.