ASCENT-project ondersteunt TBC-patiënten met digitale technologie

GENEVE/DEN HAAG, 

KNCV Tuberculosefonds heeft de komende drie en een half jaar de leiding over het innovatieve, door Unitaid met 12,5 miljoen euro gefinancierde ASCENT-project. TBC-patiënten in vijf verschillende landen (Ethiopië, Tanzania, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Oekraïne) worden voor dit nieuwe project tijdens hun behandeling ondersteund met digitale technologie om hun medicatie-inname te vergemakkelijken. Zowel voor patiënten als zorgverleners hebben deze grensverleggende innovaties grote meerwaarde.

Tuberculose is nog steeds de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waar jaarlijks 1,6 miljoen mensen aan overlijden. Onnodig, want de ziekte is te genezen. Voor patiënten is de behandeling echter lang –6 maanden tot 2 jaar– en zwaar. Dagelijks moet een grote hoeveelheid medicijnen worden ingenomen. Als patiënten regelmatig een dosis overslaan, of tijdelijk stoppen, kan dit ernstige gevolgen hebben zoals de ontwikkeling van resistentie tegen de medicijnen of een terugkeer van de ziekte na het behandeltraject. Om die reden wordt patiënten in veel gevallen verzocht dagelijks een kliniek te bezoeken en daar hun medicatie in te nemen. Of zij worden door zorgverleners dagelijks thuis bezocht.

Digitale hulpmiddelen, zoals een pillendoos die een signaal afgeeft wanneer hij geopend wordt, biedt een patiënt meer vrijheid om de medicatie thuis te nemen op een moment dat het hemzelf uitkomt. De zorgverlener kan de inname digitaal monitoren en hulp bieden waar nodig. Hierdoor kan de zorg beter op de behoefte van de individuele patiënt worden afgestemd. In de internationale TBC-bestrijding worden deze technologieën nog maar op kleine schaal gebruikt. Het ASCENT-project is erop gericht dit voor alle TBC-patiënten wereldwijd toegankelijk te maken.

Ondertekening ASCENT-project

Het contract voor het ASCENT-project, dat staat voor Adherence Support Coalition to End TB, werd vandaag ondertekend op het hoofdkantoor van Unitaid in Geneve. Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds: “Wij zijn enthousiast en vereerd om het door Unitaid gefinancierde ASCENT-project te leiden! Zogenaamde digital adherence tools (DAT) ondersteunen patiënten en stellen gezondheidswerkers in staat individuele zorg te verlenen aan patiënten die extra aandacht nodig hebben. Dit project onderzoekt de haalbaarheid, acceptatie en effectiviteit in verschillende settings en patienten populaties. Als zodanig draagt ASCENT bij aan het genereren van een wetenschappelijke onderbouwing voor het verantwoord gebruik van DAT in de context van patiëntgerichte zorg. We kijken uit naar de samenwerking met nationale TBC-programma’s, patiëntenvertegenwoordigers en onze consortiumpartners om het gebruik van DAT wereldwijd op te schalen.”

KNCV Tuberculosefonds werkt voor het door Unitaid gefinancierde ASCENT-project de komende jaren samen met de consortiumpartners PATH, The Aurum Institute en London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Meer informatie over het ASCENT-project, is hier te vinden.

FOTO: Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds (rechts) en Lelio Marmora, algemeen directeur van Unitaid ondertekenen het contract voor het ASCENT-project.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.