Goedkeuring nieuw behandelregime belangrijke doorbraak in TBC-bestrijding

Current recommended treatment regimen for highly drug-resistant TB (left) versus the BPaL regimen (right).

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft vandaag het zogenoemde BPaL-regime voor de behandeling van zeer resistente tuberculose (TBC) goedgekeurd. KNCV Tuberculosefonds is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit regime door TB Alliance. “Dit markeert het begin van een nieuw tijdperk. Wij staan klaar om landen te ondersteunen bij het introduceren en snel opschalen van deze levensreddende behandeling”, aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Tuberculose is met 1,6 miljoen sterfgevallen per jaar de meest dodelijke infectieziekte wereldwijd. Onnodig, want met de juiste medicijnen en behandeling is TBC goed te genezen. Voor zeer resistente (multiresistente en extensief resistente) TBC is dit echter een stuk lastiger. Het genezingspercentage van extensief resistente TBC is wereldwijd slechts 34 procent. De eerste resultaten van het BPaL-regime liggen op 90 procent.

Het BPaL-regime bestaat uit de medicijnen bedaquiline, pretomanid en linezolid. Pretomanid is een nieuw medicijn tegen tuberculose. Door de combinatie van deze drie orale medicijnen hoeven zeer resistente TBC-patiënten niet langer maandenlang pijnlijke injecties te ondergaan. De behandeling met BPaL neemt bovendien ‘slechts’ zes maanden in beslag, in tegenstelling tot de behandeling van 18 tot 24 maanden die momenteel aangeraden wordt voor patiënten met zeer resistente tuberculose.

KNCV Tuberculosefonds heeft zich de afgelopen jaren in meerdere landen geconcentreerd op het introduceren en het opschalen van het gebruik van nieuwe geneesmiddelen en regimes. Deze basis die hiermee gelegd is, zal de vroege invoering van het BPaL-regime in deze landen vergemakkelijken.

Van Weezenbeek: “BPaL zal niet alleen hoop en genezing voor patiënten brengen, maar ook de levering van zorg door individuele gezondheidswerkers verbeteren en een effectieve reactie van gezondheidssystemen op zeer resistente TBC vergemakkelijken. KNCV erkent de doorbraak die dit regime zal brengen. Naast het implementeren en opschalen is het belangrijk meer bewijs te genereren en te zorgen voor een verantwoord gebruik van op pretomanid gebaseerde regimes. We moeten onze nieuwe medicijnen tenslotte beschermen! We verheugen ons op de samenwerking met alle belanghebbenden van BPaL. Er is geen tijd te verspillen.”

Meer over het BPaL-regime op de website van TB Alliance.

FOTO: De medicatie uit het huidige aangeraden behandelregime voor zeer resistente TBC (links) versus het BPaL-regime (rechts).
FOTOCREDIT: TB Alliance

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.